• Hielspoor en Tennisarm
  • Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Hernia

Een hernia van de onderrug gaat vaak gepaard met zeer veel pijn. Het is een uitstulping van een tussenwervelschijf die daardoor druk geeft op een zenuw dan wel het ruggenmerg. Dit wordt als zeer pijnlijk ervaren.

Kunnen wij als praktijk uw hernia direct verhelpen? Het antwoord is nee. Echter kunnen wij wel bijdragen aan de bevordering van het genezingsproces. Daar de hernia zeer pijnlijk is zullen alle spieren rondom de hernia verkrampen. Dat is een natuurlijke reactie. Door deze verkrampte spieren wordt de wervelkolom min of meer stevig op zijn plaats gehouden, waardoor er zeer weing beweging plaatsvindt in de wervelkolom. Hierdoor wordt de pijn van de hernia enigszins geremd daar de wervels, door de gespannen spieren, minder bewegen en daardoor dus minder op de uitstulping van de tussenwervelschijf drukken. Enerzijds fijn, anderzijds houden de gespannen spieren de hernia dusdanig strak op zijn plaats dat het genezingsproces ook geremd wordt. De tussenwervelschijf zal zeer veel moeite hebben om weer in zijn oude positie terug te komen doordat de gespannen spieren dat belemmeren.

De behandeling van een hernia

Een manier om de hernia te verhelpen is een operatie. Echter is dit zeer ingrijpend en vaak geen eerste optie. Een optie die wij aanbieden is het los maken van de spieren, pezen en banden in de onderrug. Door het losmaken van de onderrug kan de wervelkolom weer meer bewegen en heeft het lichaam weer de kans om de hernia te herstellen. Daarnaast geven we enkele oefeningen mee naar huis. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de kans op herstel vergroot wordt.

Het dient wel te zeggen dat niet iedereen de methode prettig vindt. Daar de spieren los gemaakt worden in de onderrug, krijgt de hernia meer bewegingsvrijheid en kan daardoor ook meer pijn gaan afgeven. Daar tegenover staat dat de hernia sneller kan genezen, doordat de wervelkolom weer kan bewegen.

De keus ligt ten alle tijden bij de patiënt welke methodes hij/zij het prettigst vindt. Wij merken dat veel patiënten al pijnstillers en spierverslappers geslikt hebben voor ze bij ons komen. Daar ze een operatie te ver vinden gaan, proberen ze onze therapie. De praktijk leert dat onze behandelmethode om de spieren en pezen weer soepel te krijgen, vaak beter werkt dan de regelmatig voorgeschreven spierverslappers. 

Omdat de hernia klachten zeer pijnlijk zijn, zullen de door de therapeut gebruikte technieken aangepast worden aan het door de patiënt aanvaardbare pijnniveau. Wij doen er alles aan om de patiënt met een zo goed mogelijk gevoel naar huis te laten gaan.

Daarnaast beschikken wij in de praktijk over een luxe behandeltafel die elektrisch in hoogte verstelbaar is. De tafel zal in eerste instantie op een hoogte gezet worden dat de patiënt gemakkelijk op de tafel kan komen. Wanneer de patiënt eenmaal ligt, zet de therapeut de tafel op de gewenst werkhoogte. 

 

Meer informatie over onze unieke werkwijze vindt u de pagina manuele behandeling. Ook kunt u voor vragen persoonlijk contact met ons opnemen of direct een afspraak maken!

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Hernia