• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Hielspoor bij kind

De klachten die optreden aan de onderzijde van de voet, nabij het hielbot van een kind, kunnen duiden op een hielspoor. Echter dat komt bij kinderen maar weinig voor. Meestal is er sprake van de ziekte van Morbus Sever. Wat is het verschil?

Bij een daadwerkelijke hielspoor spreken we over een verkalking die aan de onderzijde van de voet nabij het hielbot zit. Die verkalking ontstaat door een peesplaatirritatie (Fasciitis Plantaris) onder de voet. Bij Morbus Sever ontstaan vergelijkbare pijnklachten nabij het hielbot echter in dit geval vaak aan de achterzijde van het hielbot en niet aan de onderzijde. De oorzaak van Morbus Sever is het nog niet volgroeide hielbot bij kinderen in samenhang met een te grote trekkracht van de aldaar vastzittende achillespees.

Beide aandoeningen kunnen heel pijnlijk zijn. Bij een hielspoor kan een gerichte deskundige manuele behandeling een kind snel weer op de been helpen zodat die weer lekker kan spelen met vriendjes. Bij Morbus Sever ligt dat iets moeilijker. Daar heeft de klacht een relatie tussen het nog niet volgroeide hielbot en de te grote trekkracht van de kuitspieren (die aanhechten aan het hielbot en de aldaar aanwezige groeischijf).

In het geval van Morbus Sever zal naast een manuele behandeling van het been van het kind, die erop gericht is om de kuitspieren en spieren en pezen onder de voet, weer te laten ontspannen en langer te maken, geduld ook een belangrijke rol spelen. Het lichaam moet de tijd krijgen om te volgroeien. Dat betekent overigens niet dat een kind niet meer zou mogen sporten. Sterker nog: bewegen is goed. Echter pijn is daarbij de grens. Beweeg binnen de pijn grens en er niet overheen.

In beide gevallen (Hielspoor en Morbus Sever) is het van belang dat het kind zo snel mogelijk behandeld wordt. Een gerichte behandeling zal er voor zorgen dat de pijnklachten snel minder zullen worden en een goed herstel bevorderd wordt!

Als u wilt weten wat Hielspoor precies is kunt u verder lezen op de pagina: wat is Hielspoor? Op de pagina Hielspoor behandeling leest u meer over onze manuele behandeling die kan helpen de Hielspoor en Morbus Sever klachten van kinderen zsm te genezen.

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Hielspoor bij kind
Hielspoor bij kind