• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Drukke overprikkelde pup rustig krijgen / kalmeren

Regelmatig komen wij in de praktijk pups tegen die erg druk zijn. Die pups staan als het ware "altijd aan". Onze ervaring is dat dat verschillende oorzaken kan hebben en niet zelden van lichamelijke oorsprong, waardoor we de pup met een osteopathie behandeling weer rustig kunnen krijgen. Hieronder willen we (een deel) van de verschillende oorzaken van een drukke pup doornemen en wat je er mee kan doen om de pup rustig te krijgen / kalmeren.

Van welk ras is de pup en waar is hij voor gefokt?

Veel honden worden voor een bepaald doel gefokt. Neem bv een border collie die uit een werklijn van schapenhoeden komt. Zo een pup barst van de energie en wil niks anders dan "aan het werk". Wanneer de pup dan in een huishouden komt waar hij 3x daags uitgelaten wordt en er verder niet veel mee gedaan wordt kan je er op wachten dat de pup erg druk zal worden. Deze pup zal zowel lichamelijk als geestelijk continu uitgedaagd moeten worden om onrustig gedrag te voorkomen. Niet iedereen zal in de achtertuin een kudde schapen hebben staan maar je kan dan ook denken aan behendigheid als geestelijke en lichamelijke uitdaging. Een tak van sport waar border collies in uitblinken en wat ze ook nog eens heel leuk vinden! Zo kunnen we nog veel voorbeelden noemen. Zoals een Mechelse herder uit een werklijn die door de eigenaar niet gebruikt wordt voor de sport en niet verder komt dan het grasveldje aan de overkant van de woning. Zo een hond zal dan zelf bezigheden gaan verzinnen. Bv overdreven waken, veel blaffen, slopen, erg druk in huis zijn etc etc. Moraal van het verhaal: Is bovenstaande van toepassing op jullie pup zorg dan voor voldoende geestelijke en lichamelijke uitdaging. Uiteraard moet u er wel op letten dat er een balans is tussen rust en uitdaging; u mag uw pup niet lichamelijk en/of geestelijk overvragen.

De thuis situatie

Een pup in een huis met jonge kinderen, welke een groot deel van de dag schreeuwend en rennend door en om het huis bewegen, heeft doorgaans ook zijn uitwerking op de pup. Veel pups zullen dan ook onrustig worden en hyperactief. Pups hebben meerdere malen per dag echte rustmomenten nodig. Zet bv een bench neer in een andere kamer en laat de pup daar meerdere malen per dag in slapen / rusten. Zorg er dan ook voor dat de kinderen zich op die momenten rustig houden. Op die manier kan de pup voldoende uitrusten. Dit is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een rustige, stabiele hond.

Kruiden en medicatie

Voordat we verder gaan over eventuele lichamelijke oorzaken van een drukke pup willen we ook nog wat vertellen over de mogelijkheden van kruiden en medicatie. Er zijn veel kruiden op de markt die rustgevend werken. Daarnaast heeft ook de dierenarts verschillende medicamenten die er voor zorgen dat een pup rustig wordt cq kalmeert. Doorgaans echter lost dat de oorzaak niet op. Natuurlijk kan men overwegen om een pup met vuurwerkangst met oud een nieuw een rustgevend iets te geven maar dat is heel specifiek in die periode. Wij zijn van mening dat je beter de oorzaak van het drukke gedrag kan aanpakken bij de pup. Als je dat doet zal medicatie dan wel een kruidenpreparaat niet nodig zijn.

Lichamelijke oorzaken

In onze praktijk hebben we regelmatig pups die niet rustig dan wel te kalmeren zijn ondanks dat bovenstaande zaken al "aangepakt" zijn. In die gevallen zullen we eerst de hele pup/hond lichamelijk onderzoeken. Zijn er pijnpunten in het lichaam, functioneren alle gewrichten naar behoren etc etc (klik voor verdere uitgebreide uitleg over onze osteopathie chiropractie behandeling hond). Zelden komen er bij pups extreme zaken naar voren zoals bv hernia's. Maar wel komen we heel vaak erg veel spanning in het lichaam van de pup tegen. Rustig gaan zitten komt dan ook niet in hun woordenboek voor. Op dat moment zullen we met bepaalde zachte technieken proberen de spanning uit de pup te halen. De eerste paar minuten zie je dan vaak weerstand maar eens de pup merkt dat er ontspanning komt is het ijs vrij snel gebroken en worden ze rustiger. Een deel van de honden vraagt aan het einde van de behandeling zelfs om meer. Omdat de spanning terug kan keren in het lichaam is het belangrijk thuis verder te gaan met de ontspanningsoefeningen. We leren u als eigenaar dan ook hoe u thuis op een veilige manier verder kan gaan met deze behandeltechnieken om rust te verkrijgen in het lichaam van uw pup.

Meer informatie over onze behandeling kunt u vinden op de pagina: Wat houdt een osteopathie chiropractie behandeling van uw hond in?

Wilt u direct een afspraak maken om te kijken of we uw pup kunnen helpen weer rustig te krijgen? Neemt u dan contact met ons op.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Marlene Heistek osteopaat chiropractor honden
Ronald Heistek osteopaat chiropractor honden