• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Hond likt aan poot

Waarom likt een hond aan zijn poten?

Het is een veelvoorkomend gedrag dat honden aan hun poten likken of bijten. Maar wat betekent het als jouw hond veel aan zijn poten likt, of zelfs obsessief aan één poot blijft likken? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom honden dit doen, en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om je hond te kunnen helpen.

Allergieën

Een van de meest voorkomende redenen waarom een hond zijn poten likt, is door allergieën. Een hond die aan zijn poot likt vanwege allergieën, kan last hebben van pollen, voedselallergieën of contactallergieën. Je merkt dit vaak als de hond niet alleen likt, maar ook bijt aan zijn poten. Vooral tussen de tenen en de bovenkant van de poot kan roodheid ontstaan door constant likken. Dit kan ervoor zorgen dat de hond obsessief blijft likken, wat leidt tot extra irritatie en uiteindelijk ontstekingen. Om een allergie uit te sluiten kan bij de dierenarts een allergie test gedaan worden bij uw hond. 

Stress, angst en verveling

Honden likken ook vaak aan hun poten wanneer ze gestrest of verveeld zijn. Net zoals mensen bepaalde gewoontes ontwikkelen wanneer ze gestrest zijn, zoals nagelbijten, kunnen honden pootlikken gebruiken als een manier om met hun stress om te gaan. Een hond die aan zijn poot likt door stress en verveling, kan dit gedrag urenlang herhalen. We noemen dat stereotype gedrag. Door dit gedrag maakt de hond oa het hormoon cortisol en dopamine aan. De Dopamine kan er voor zorgen dat de hond zich wat prettiger voelt waardoor de hond zichzelf als het ware beloond voor zijn gedrag. 

Pijn of verwonding

Een andere reden waarom honden aan hun poten likken, kan pijn zijn. Dit kan komen door een verwonding, zoals een snee of doorn in de poot, maar ook door onderliggende gezondheidsproblemen, zoals artrose in een gewricht. Als een hond obsessief likt aan één poot, kan het zijn dat hij daar pijn ervaart. Een osteopaat voor honden kan de gewrichten testen of ze goed en pijnvrij kunnen bewegen en die gewrichten, indien noodzakelijk, weer los maken.

Daarnaast komen wij ook honden tegen die pijn hebben op een plaats waar ze niet bij kunnen om te likken (bv de wervels van de schoft). Wij zien dan nogal eens dat honden aan hun poot gaan likken (wellicht ter afleiding van de pijn in de rug). Vaak gebeurt het dat als de wervels in de rug weer goed en pijnvrij functioneren dat het likken dan ook over gaat.

Parasieten

Parasieten zoals vlooien of mijten kunnen ook de oorzaak zijn van het likken en bijten aan de poten. Als je hond veel aan zijn poot likt, tussen de tenen bijt of zich overmatig krabt, kan dit wijzen op een parasitaire infectie. Controleer de poten van je hond regelmatig om te zien of er tekenen zijn van vlooien of mijten. Feit is dat mijten vaak moeilijk met het blote oog waarneembaar zijn. 

Gras eten en likken aan poten

Het is interessant om op te merken dat honden soms gras eten en vervolgens aan hun poten likken. Dit gedrag kan wijzen op maagproblemen of een onbalans in hun dieet. Als je hond zowel gras eet als aan zijn poten likt, kan dit een teken zijn dat er een verstoring is in zijn spijsvertering.

Nog meer oorzaken?

Bovenstaande genoemde oorzaken komen het meest voor. Dat sluit echter niet uit dat er nog andere oorzaken kunnen zijn van het likken van de hond aan zijn poot. Echter het kan ook "normaal" gedrag zijn. Een hond die bijvoorbeeld net op een bot heeft liggen kauwen kan daarna zijn poten schoonlikken. Dan is er dus niks ernstigs aan de hand.   

Wat kun je zelf doen tegen het pootlikken van je hond?

Als je hond obsessief aan zijn poot likt, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen:

  1. Controleer de poten op verwondingen, parasieten of vreemde voorwerpen.
  2. Raadpleeg een osteopaat voor honden om te onderzoeken of er pijn in het lichaam van de hond aanwezig is.
  3. Raadpleeg een dierenarts om allergieën uit te sluiten (allergietest). Soms kan een speciale voeding of medicatie nodig zijn om je hond van zijn jeuk en irritatie af te helpen.
  4. Verminder stress door meer beweging en mentale stimulatie (spelletjes) te bieden. Dit kan verveling verminderen en het pootlikken doen afnemen als stress en  verveling de oorzaak is.

Het is belangrijk om het gedrag van je hond goed in de gaten te houden. Als je merkt dat het pootlikken niet stopt of zelfs erger wordt, dan is het tijd om een osteopaat voor honden of de dierenarts te raadplegen.

Tijdens onze Osteopathie behandeling voor honden onderzoeken en behandelen wij uw hond helemaal. In de meeste gevallen lukt het ons om de oorzaak van het likken aan de poot te achterhalen. Vervolgens zal met u overlegt worden wat de eventuele vervolgstappen kunnen zijn.  

Als u gelijk een afspraak wil maken om uw hond uitgebreid osteopatisch te laten onderzoeken en behandelen kan dat op de pagina: afspraak maken.  

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl