• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Hond loopt mank na slapen

Een veel gehoorde klacht is dat een hond na het slapen mank loopt. De oorzaken kunnen divers zijn. Wel is het belangrijk om de oorzaak van het mank lopen te achterhalen zodat er geprobeerd kan worden om het probleem op te lossen.

Groeipijnen

Indien het een jonge hond / pup is die mank loopt na het slapen kunnen het groeipijnen zijn. Zo ja, is dat een lastig probleem om direct op te lossen. Vaak zie je dat de hond, als die eenmaal uitgegroeid is, wel weer soepel wegloopt. Het is dan wel belangrijk om de hond niet teveel te belasten totdat die volledig uitgeroeid is. Wordt de hond wel chronisch overbelast in de groeifase dan zijn zware blessures of problemen op latere leeftijd niet uitgesloten. 

Problemen in de gewrichten van de hond

Vaak zijn problemen in de gewrichten de oorzaak van het mank lopen na het slapen. Je kan dan denken aan artrose maar ook bv een makkelijk te verhelpen blokkade in de ruggenwervels. Om er achter te komen of het basis probleem van het mank lopen van de hond in de gewrichten zit is een uitgebreid klinisch onderzoek raadzaam. Tijdens het onderzoek zullen oa alle gewrichten getest worden op bewegenlijkheid en gevoeligheid. Nav de uitkomst van dat onderzoek kan er direct behandeld worden. Ook kan er advies gegeven worden over revalidatie training met de hond die u thuis kunt oppakken.

Overbelasting van de hond

Ook overbelasting van de hond kan een oorzaak zijn voor het mank lopen na het slapen. Denk dan aan een jachthond die het hele jaar weinig doet en in het jachtseizoen ineens lange dagen maakt. Het lichaam (spieren, pezen, botten etc) zijn die lange en zware belastingen niet gewend wat pijn, blessures en problemen in het lichaam van de hond kan geven waardoor die mank gaat lopen na het slapen. In zo een geval is het verstandig om de hond buiten het jachtseizoen in conditie te houden. Maar ook de gemiddelde huishond kan hier tegenaan lopen. In de natte koude winter, met slecht weer, lopen die honden dan doorgaans niet veel. Wanneer in de lente de zon weer gaat schijnen worden er vaak in korte tijd veel lange wandelingen gemaakt met als gevolg een overbelast lichaam waardoor de hond dus mank kan gaan lopen na het slapen. Ook hier geldt weer: De conditie van de hond langzaam opbouwen!

Overige oorzaken

Uiteraard zijn er nog meer oorzaken te noemen die minder voorkomen dan bovenstaande oorzaken. Feit is dat aan te raden is om uw hond klinisch uitgebreid te laten onderzoeken om de oorzaak van het mank weglopen na het slapen te achterhalen. Hoe eerder de oorzaak gevonden is, des te groter is de kans dat er geen blijvende schade is ontstaan. 

Meer informatie over onze uitgebreide Osteopathie en Chiropractie behandeling van uw hond kunt u lezen op de pagina: Uitleg Osteopathie Chiropractie behandeling hond

Wilt u gelijk een afspraak maken om uw hond uitgebreid te laten onderzoeken dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Marlene Heistek osteopaat chiropractor honden
Ronald Heistek osteopaat chiropractor honden