• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Hond wil niet eten

Het is altijd zorgelijk als uw hond ineens zijn voer laat staan. Of het nu om een pup, volwassen hond of een oudere hond gaat: Niet willen eten kan vele oorzaken hebben. Soms is het tijdelijk en onschuldig, maar het kan ook een signaal zijn dat er meer aan de hand is. In dit artikel leest u wat mogelijke oorzaken zijn, wanneer u actie moet ondernemen én waarom osteopathie bij honden verrassende resultaten kan geven. Vooral wanneer de dierenarts niets afwijkends vindt.

Veelvoorkomende oorzaken waarom een hond niet wil eten

Een hond kan zijn eetlust verliezen door verschillende factoren. De meest voorkomende zetten we hieronder voor u op een rij:

1. Medische oorzaken. Ziekte, pijn of een infectie kunnen ervoor zorgen dat uw hond zich te beroerd voelt om te eten. Ook een gebroken of ontstoken kies valt hieronder. Veel voorkomende symptomen bij ziekte, pijn of een infectie zijn dan (uiteindelijk) Koorts, Sloomheid of algehele malaise. Maar ook een dikke of opgeblazen buik, bleke slijmvliezen, een stinkende ademlucht, een snelle ademhaling (Normaal ademt een hond of kat in rust minder dan 30x per minuut), niet of moeizaam lopen en sterk afvallen.

2. Misselijkheid of buikpijn. Een hond die misselijk is of buikpijn heeft, zal vaak zijn eten weigeren. Voorbeelden zijn: Braken (eventueel geel van kleur); Diarree en daarnaast lusteloos

3. Stress of omgevingsfactoren. Veranderingen zoals een verhuizing, nieuwe gezinsleden, een vakantie of zelfs warm weer kunnen ervoor zorgen dat uw hond minder eet. Ook hormonale factoren kunnen meespelen, zoals bij een reu die wordt afgeleid door een loopse teef.

4. Leeftijd en hormonale veranderingen bij pups en oudere honden kan de eetlust beïnvloeden. Ook drachtige of schijndrachtige teven kunnen tijdelijk minder willen eten.

Uw hond wil geen brokken (meer) eten

Het komt regelmatig voor dat een hond plots zijn brokken weigert, terwijl hij ze eerder wel goed at. Dit kan wijzen op kieskeurigheid (vindt mogelijk de ene brok lekkerder dan de andere), maar ook op onderliggende problemen zoals ziekte, pijn of ander ongemak tijdens het eten.

Puppy wil niet eten – wanneer moet u zich zorgen maken?

Bij pups kunnen groeifasen, het wisselen van tanden of stress tijdelijke eetproblemen veroorzaken. Toch moet u bij jonge honden extra alert zijn: ze hebben weinig reserves en kunnen snel verzwakken. Als een pup een hele dag niet eet kan de bloedsuikerspiegel te laag worden. Dit komt het meest voor bij een pup van een klein ras. Een te lage bloedsuikerspiegel is een gevaarlijke situatie. Dan is het verstandig om snel te handelen en de dierenarts te contacten. Ook als uw pup diarree heeft, braakt en futloos is, dan is een belletje naar de dierenarts verstandig.

Minder bekende oorzaken van het niet meer willen eten

In onze osteopathie praktijk zien we regelmatig honden die niet willen eten. Eigenlijk altijd heeft de dierenarts al uitgebreid onderzoek gedaan maar kon die geen oorzaak vinden. In veel van die gevallen blijken er problemen, spanningen en/of scheefstanden in de gewrichten te zijn. 

Mogelijke Osteopatische oorzaken van de eetproblemen

  • Scheve kaakstand: Dit maakt kauwen ongemakkelijk of pijnlijk
  • Spanning van het middenrif en/of ribben: Dit kan leiden tot een vol of misselijk gevoel
  • Bewegingsverlies of "verschoven" halswervels: Dit kan overmatige spanningsvelden geven met alle gevolgen van dien.

Deze problemen worden niet altijd zichtbaar op röntgenfoto’s of bij standaard dierenarts onderzoek, maar zijn wél heel goed voelbaar en behandelbaar door een ervaren Osteopaat voor honden. In onze praktijk behandelen we dit soort klachten met zachte veilige technieken om de spanningsvelden en/of scheefstanden weer te corrigeren. Doorgaans is 1 behandeling afdoende.

Wat kunt u doen als uw hond niet wil eten?

Praktische tips:

  • Bied tijdelijk licht verteerbare voeding aan, zoals gekookte kip met rijst
  • Warm het voer licht op om het aantrekkelijker te maken
  • Zorg voor rust tijdens het eetmoment
  • Houd goed in de gaten of uw hond ook stopt met drinken

Blijft het probleem aanhouden contacteer dan de dierenarts

Kan de dierenarts geen duidelijke medische oorzaak vinden? Dan kan onze Osteopathie behandeling voor honden vaak wel helpen.

Wanneer moet u direct hulp inschakelen?

Neem in de volgende situaties altijd contact op met een dierenarts:

  • Uw hond eet langer dan 24 uur niets én heeft andere klachten
  • Uw pup eet niet en wordt slomer
  • Uw hond braakt herhaaldelijk of geeft geel braaksel en/of bloed op
  • Uw hond wil niet meer eten én niet drinken
  • Uw hond heeft diarree, koorts en is erg sloom

De dierenarts zal de hond waar nodig verder onderzoeken. Het onderzoek kan oa bestaan uit

  1. Lichamelijk onderzoek waarbij oa gekeken wordt naar de kleur van de slijmvliezen, lichaamstemperatuur, is er sprake van uitdroging, zijn de lymfeklieren niet vergroot, klinken het hart en de longen ok enz enz
  2. Een bloedonderzoek waarbij oa gekeken wordt naar de waardes van de lever, nieren, eiwitten, bloedcellen (bloedarmoede, ontstekingsbloedbeeld) en andere zaken.
  3. Uitgebreid urineonderzoek.
  4. Een echografie van de organen in de buikholte.
  5. Een röntgenopname van de borstholte. 

Veelgestelde vragen

Wat als mijn hond geen brokken meer wil eten?
Bied tijdelijk zacht of natvoer aan en controleer op problemen in de bek (gebit of zit er iets vast zoals een stokje). 

Mijn pup eet niet, wat nu?
Pups mogen nooit te lang zonder voeding blijven. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel.

Waarom eet mijn hond plots niet meer?
Plotselinge veranderingen in gedrag of eetlust kunnen wijzen op pijn, stress of lichamelijke problemen.

Osteopathie kan het verschil maken
Als uw hond blijft weigeren te eten en de dierenarts geen oorzaak vindt, is een osteopathisch onderzoek door ons absoluut de moeite waard.
Wij onderzoeken het gehele lichaam van uw hond op blokkades, spanningsvelden en functieverlies, en behandelen deze gericht en veilig. Zo laten we het lichaam van de hond weer normaal functioneren en komt doorgaans de eetlust snel weer terug.

👉 Lees hier meer over osteopathie bij honden of maak direct een afspraak om uw hond uitgebreid Osteopatisch te laten onderzoeken en behandelen

Auteur

Ronald Heistek

Afgestudeerd Osteopaat voor dieren en humaan manueel therapeut.

Ronald Heistek Osteopaat honden

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Ronald Heistek Osteopaat honden
Marlene Heistek Osteopaat honden