Zakt uw hond door zijn achterpoten? Dit kan erg beangstigend zijn. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken te begrijpen en te weten wat u kunt doen om uw hond te helpen. In dit artikel bespreken we de verschillende redenen waarom een hond door zijn achterpoten kan zakken (bv tijdelijke verlamming van de achterpoten door een trauma, een oude hond die door zijn achterpoten zakt door HD en andere oorzaken), de symptomen waar u op moet letten en wat u kunt doen om uw hond te ondersteunen.
Bijkomende symptomen van het door de achterbenen zakken van de hond
• Moeite met bewegen en moeite met opstaan.
• Wobbler syndroom. Struikelen, dronkenmansloop of zwalken (hond zwalkt en zakt door poten/hond zwabbert met achterpoten). Verlies van coördinatie.
• Aarzelen of weigeren om te rennen, trappen te lopen of in de auto te springen.
• Overmatig likken aan de poten.
• Gedragsveranderingen: Angst of terughoudendheid bij aanraking, wat kan wijzen op pijn.
Mijn hond zakt door zijn achterpoten. Waar komt dat door?
Als uw hond moeite heeft met staan, moeilijk loopt of door zijn poten zakt (hond zakt door poten/hond zwalkt en zakt door poten), kunnen er verschillende oorzaken zijn die we in willekeurige volgorde hieronder zullen bespreken.
- Cold water tail. Bij een Cold water tail valt het op dat de staart ineens naar beneden hangt door beschadiging van de coccygeale spieren in de achterhand. Kwispelen wordt niet meer gedaan. De staart hangt ook met lopen slap naar beneden. Soms hangt de staart direct vanaf de staartbasis slap. Het komt ook voor dat de eerste ca 10 cm horizontaal gedragen worden en de staart daarna slap afhangt. De staart kan pijnlijk zijn. Honden hebben vaak moeite om te gaan zitten of weer op te staan waardoor ze door de pijn door de achterpoten kunnen zakken. Het komt vaak voor bij honden waarvan ineens teveel arbeid gevraagd wordt zonder goed getraind te zijn. Dan wel honden die te lang in een te kleine bench te hebben gezeten. Doorgaans herstelt 90% van de honden binnen 14 dgn van deze problemen. Echter blijven deze honden wel vatbaar om weer een Cold water tail op te lopen in de toekomst.
- Kruisbanden en kniebanden. Bij gescheurde kruisbanden en/of kniebanden loopt de hond mank aan de achterzijde. Hierdoor kan het lijken alsof de hond door de achterpoten zakt. Een goede Osteopaat voor honden kan de knieën testen om te kijken of de kruis- en kniebanden nog in orde zijn.
- Patella luxatie. Door het niet goed functioneren van de patella (knieschijf) kan een hond door de achterpoten gaan zakken of mank gaan lopen. Ook kan de hond het been, waar de patella geluxeerd is, hoog optillen tijdens het lopen.
- Ouderdom is een veelvoorkomende factor, waarbij slijtage van gewrichten en verlies van spierkracht leiden tot instabiliteit. Dit gaat vaak samen met aandoeningen zoals artritis en artrose, die pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten veroorzaken. Hoewel dit vaak voorkomt bij oudere honden kunnen ook jongere honden er last van krijgen door overgewicht, overbelasting of erfelijke factoren.
- Net als mensen kunnen honden last hebben van spiervermoeidheid, vooral na lange wandelingen of intensieve activiteit waardoor ze door de achterpoten kunnen zakken. Dit is meestal tijdelijk en verbetert met rust. Overgewicht kan deze vermoeidheid verergeren, omdat het extra gewicht de spieren overmatig belast.
- De ziekte van Cushing geeft op den duur spierzwakte met als uiteindelijk gevolg het door de achterpoten heen zakken.
- Trauma: Een ongeluk, val of ander trauma (bijvoorbeeld een aanrijding) kan leiden tot directe schade aan de poten (breuken), rug of zenuwen (ruggenmerginfarct), wat zich direct of later kan uiten in het doorzakken van de achterpoten. Zelfs als het trauma in het verleden heeft plaatsgevonden, kunnen er nog steeds gevolgen zijn.
- Tussenwervelschijfproblemen (hernia): Een hernia, ofwel een probleem met de tussenwervelschijven in de rug of hals, kan druk uitoefenen op het ruggenmerg en de zenuwen, wat leidt tot (spier)zwakte, pijn en zelfs verlamming in de achterpoten.
- Ontstekingen: Ontstekingen kunnen ook neurologische problemen veroorzaken die het functioneren van de achterpoten beïnvloeden.
- Infarct/Embolie: Hoewel minder frequent, kunnen een infarct of een embolie (bloedprop) leiden tot plotselinge zwakte of verlamming.
- Degeneratieve Myelopathie (DM): DM een progressieve aandoening van het ruggenmerg die vooral oudere honden treft, met name bepaalde rassen zoals de Duitse Herder en Berner Sennenhond. Het begint vaak met coördinatieproblemen en zwakte in de achterpoten en kan uiteindelijk leiden tot volledige verlamming.
- Erfelijke aanleg: Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie (HD) wat op latere leeftijd kan leiden tot het doorzakken van de achterpoten.
Deze opsomming is zeker niet volledig. Daarnaast zijn er vaak overlappende symptomen en is het lastig om zelf een diagnose te stellen. Een dierenarts kan in de meeste gevallen de oorzaak achterhalen van het door de achterpoten heen zakken. Ook een goed geschoolde osteopaat voor honden kan bepaalde mogelijke oorzaken goed onderzoeken.
Wat kun u doen als uw hond door de achterpoten heen zakt?
Een bezoek aan de dierenarts is aanbevolen voor een diagnose en behandelplan. Eea afhankelijk van de gevonden oorzaak kan de Osteopaat voor honden de hond verder onderzoeken, behandelen en trainingsadvies meegeven om de hond zsm weer stabieler te laten lopen.
Wat kunt u daarnaast thuis voor uw hond doen als die door zijn achterpoten zakt?
• Aanpassingen in de leefomgeving: Zorg voor een comfortabele, gemakkelijk bereikbare rustplek en antislipmatten als de vloeren glad zijn.
• Gewichtsbeheersing: Overgewicht speelt niet in het voordeel van de hond
• Doe bepaalde oefeningen die de Osteopaat voor honden danwel de dierenarts u meegegeven heeft.
• Geef uw hond, iom uw dierenarts en/of osteopaat, regelmatig beweging.
• Laat de hond voldoende rusten en overbelast de hond niet
• Geef goede en gezonde voeding om het lichaam van de hond zoveel als mogelijk de ondersteunen.
Tot slot: Het is cruciaal om direct contact op te nemen met uw dierenarts in de volgende situaties!!:
• Plotselinge verlamming: Als uw hond plotseling niet meer op zijn achterpoten kan staan.
• Erge pijn: Als uw hond veel pijn lijkt te hebben, bijvoorbeeld door te janken, piepen of niet aangeraakt wil worden.
• Incontinentie: Als uw hond urine of ontlasting begint te verliezen.
• Verergering van de symptomen: Als de symptomen snel verergeren.
Door alert te zijn op de signalen van uw hond, en snel te handelen, kunnen eventuele grotere problemen danwel blijvende schade zoveel als mogelijk voorkomen worden.
Conclusie
Het door de achterpoten zakken van uw hond kan diverse oorzaken hebben. Snel handelen en preventieve maatregelen nemen zijn belangrijk. Raadpleeg altijd een dierenarts voor nader onderzoek en laat de hond daarna uitgebreid door een osteopaat voor honden behandelen (waar nodig in overleg met de eigen dierenarts). Hierna kan de Osteopaat eventueel een trainingsplan maken om het herstel van de hond te bevorderen.