• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Knutten

Knutten, ook bekend als "knutjes" of "knijtjes," zijn kleine, bloedzuigende insecten die behoren tot de familie Ceratopogonidae. Ze lijken op kleine muggen en zijn vaak slechts enkele millimeters groot. De vrouwtjes knutten voeden zich met bloed, terwijl de mannetjes zich voeden met nectar en andere suikers. Knutten staan bekend om hun pijnlijke beten, die kunnen resulteren in jeukende bultjes en irritatie bij mensen. Bij dieren kunnen ze oa zomereczeem en blauwtong veroorzaken. 

Leefomgeving van knutten

Knutten gedijen over het algemeen beter in vochtige omgevingen en worden vaak aangetroffen in gebieden in de buurt van waterbronnen, zoals meren, rivieren, moerassen en vochtige bossen. Ze leggen hun eieren in vochtige grond of modder (dus ook in de buurt van waterbakken van vee), en hun larven ontwikkelen zich in deze vochtige omstandigheden. Daarom zijn vochtige omgevingen ideaal voor knutten om zich voort te planten en te gedijen.

In drogere omgevingen zijn andere soorten bijtende insecten zoals muggen en vliegen meestal prominenter aanwezig. De aanwezigheid van knutten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder klimaat, habitat en seizoen. In vochtige omgevingen moet men extra voorzorgsmaatregelen nemen om beten te voorkomen, omdat knutten daar vaker voorkomen.

Knutten en Zomereczeem

Zomereczeem, ook wel bekend als staart- en maneneczeem bij paarden, is een aandoening die wordt gekenmerkt door ernstige jeuk en huidirritatie, meestal op de manen, staartbasis van het paard. Wat veel mensen niet weten, is dat knutten een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van zomereczeem bij paarden en andere dieren zoals Ezels.

Knuttenbeten kunnen allergische reacties veroorzaken, die leiden tot de symptomen van zomereczeem. De beten leiden tot jeuk en irritatie, wat resulteert in krabben en bijten door het dier. Dit leidt op zijn beurt tot beschadiging van de huid en kan secundaire infecties veroorzaken. Het is essentieel voor eigenaren van paarden en andere dieren om maatregelen te nemen om knuttenbeten te vermijden en zo zomereczeem te voorkomen.

Meer informatie over de meest effectieve behandeling, alsmede het beste preventiemiddel om zomereczeem te voorkomen, vindt u op de pagina: Zomereczeem paarden.

Knutten en Blauwtong

Blauwtong is een virale ziekte die voornamelijk voorkomt bij herkauwers, zoals schapen, runderen en geiten. Deze ziekte wordt verspreid door knutten, specifiek door de Culicoides-soorten. Knutten fungeren als doorgever van het blauwtongvirus, dat ernstige gezondheidsproblemen bij vee kan veroorzaken. Voor schapen kan bemsetting met het blauwtongvirus  zelfs dodelijk aflopen.

Blauwtong kan leiden tot symptomen zoals koorts, ademhalingsproblemen, zwelling van de tong en lippen. Op de pagina Blauwtong schapen leest u meer hoe u uw schapen het beste kan beschermen, dmv het meest effectieve preventie middel op dit moment, tegen het blauwtong virus.

Maatregelen om jezelf te beschermen tegen knutten

Om knuttenbeten  te voorkomen, zijn enkele belangrijke maatregelen van essentieel belang:

  • Beschermende kleding: Draag beschermende kleding met lange mouwen en pijpen als je je in gebieden met veel knutten bevindt.
  • Insectengaas: Gebruik insectengaas of horren om knutten buiten huis te houden.
  • Gebruik anti muggen produkten om jezelf minder aantrekkelijk te maken voor knutten.
  • Habitatbeheer: Verminder knuttenpopulaties door bv regentonnen af te dekken.

100% voorkomen dat uw dieren en/of uzelf door knutten worden gestoken is vrijwel onmogelijk. Echter door alle tips op deze pagina, alsmede op de pagina van zomereczeem en Blauwtong na te leven, kan zoveel als mogelijk voorkomen worden dat u of uw dieren gestoken worden door knutten.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl