• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijze

Uitleg over onze Osteopathie Chiropractie behandeling voor paarden

Graag leggen we u uit hoe onze werkwijze als Osteopaat en Chiropractor voor paarden er gemiddeld uit ziet en waarom onze onderzoeks en behandelmethode uniek is. 

Wat maakt onze Osteopathie Chiropractie behandeling voor paarden uniek?

Wij (Ronald en Marlene) zijn beide officieel afgestudeerd Osteopaat voor paarden. Tijdens onze opleiding in Belgie werd er naast de osteopathie ook veel aandacht besteed aan andere behandelvormen voor paarden. Hierdoor kunnen wij gebruik maken van vele technieken oa uit de Osteopathie, Chiropractie, Fysiotherapie en Cranio Sacraal therapie. Het grote voordeel van het hebben van de kennis en kunde van deze verschillende behandelmethodes is dat we er continu tussen kunnen switchen. Werkt de ene methode niet bij uw paard, of laat uw paard een bepaalde handeling niet toe, dan hebben we altijd alternatieve manieren van onderzoeken en behandelen achter de hand. Hierdoor is de kans van slagen van een behandeling vele malen groter dan bij gebruik van 1 type behandelmethode.

Daarnaast staan Rust, Respect en Samenwerking met uw paard en u als eigenaar tijdens de behandeling met hoofdletters geschreven. Wij gaan daarbij uit van het zelf herstellend vermogen van het paardenlichaam. Tijdens onze behandelingen is dat een leidende factor. Dit houdt oa in dat wij bij het onderzoek ontdekte blokkades in het paardenlichaam verhelpen in samenwerking met uw paard. Dit vraagt veel ervaring en kennis van het behandelen van paarden van onze osteopaat/chiropractor maar werkt heel effectief en diervriendelijk.

Onze ervaring heeft ons in de loop van de tijd geleerd dat blokkades in het paardenlichaam ontelbare oorzaken kunnen hebben. Naast bv een valpartij kan de oorzaak ook in de tanden, hoeven, maag, bit en/of het zadel te vinden zijn. Derhalve onderzoeken wij dat ook, indien noodzakelijk, om zodoende een totaal beeld te krijgen van het ontstaan van een bepaalde blokkade.

Hoeven

In de loop van de jaren zijn wij er achter gekomen dat veel problemen die wij "hogerop" in het paardenlichaam vinden (bv pijn in de rug, hals of schouders) veroorzaakt blijken te worden door pijn in de hoeven. Daarom hebben wij besloten om ons de afgelopen jaren meer te gaan verdiepen in hoefgezondheid bij paarden. Hiervoor hebben we 5 verschillende opleidingen gevolgd met verschillende inzichten, van "regulier" tot en met "natuurlijk", op het gebied van hoefgezondheid en bekappen. Met deze opgedane kennis hebben wij inmiddels al veel paarden(eigenaren) weten te helpen.

Verdere voordelen van onze unieke behandelmethode:

Door de zeer effectieve manier van onderzoeken en behandelen is de meeste gevallen maar 1 behandeling nodig. De behandeling zelf duurt circa 1-1,5 uur. Daarnaast werkt de behandeling nog 6-8 weken door. Maw mochten er na 6-8 weken nog enkele beperkingen zijn dan is een nabehandeling raadzaam. Zo niet dan is daarna 1 keer per half tot heel jaar uw paard preventief laten behandelen in de meeste gevallen voldoende om uw paard topfit te houden.

Second opinion

Naast onze reguliere behandelingen zien we een sterk stijgende lijn van paarden eigenaren die ons laten komen voor een second opinion. De redenen daarvoor zijn vaak hetzelfde: "We hebben een goed gekeurd paard gekocht maar al snel na de aankoop liepen we tegen problemen aan. Kunnen jullie onderzoeken wat er aan de hand is?" En paarden die afwijkend gedrag vertonen, met namen onder het zadel, en waarbij de eigen dierenarts en/of therapeut de oorzaak niet kan vinden. De vraag is dan vrijwel altijd:"Wat wil het paard ons vertellen met zijn/haar gedrag?"

Gelukkig kunnen wij, door onze ruime ervaring en zeer uitgebreide manier van onderzoeken/werken, vrijwel altijd de oorzaak achterhalen waarom uw paard afwijkend gedrag vertoont. Vervolgens bespreken we dan met de eigenaar welke mogelijkheden er zijn nav onze bevindingen. Daarbij staat eerlijkheid, zeker tov het paard, voorop.

Hoe voeren wij een Osteopathie Chiropractie behandeling voor paarden uit?

Als eerste zullen we samen met de eigenaar enkele basis vragen doornemen zoals: leeftijd, bekende blessures/gebreken, geschiedenis van het paard, waar wordt het paard voor gebruikt, zijn er de laatste tijd klachten enz enz

Daarna vragen we de eigenaar even kort met het paard in stap aan het halster te lopen. Dan kunnen we een eerste indruk krijgen van het bewegingspatroon van het paard en eventuele problemen. Wij hoeven niet meer te zien dan kort stappen aan de lijn. Mocht het paard namelijk ergens in zijn lichaam een blokkade hebben dan geeft dat meestal pijn in het paardenlichaam. Daar bij het verdere lichamelijke onderzoek eventuele blokkades/problemen er altijd uitkomen willen wij het paard niet onnodig pijn laten ervaren cq belasten door het in allerlei gangen te laten bewegen. 

Vervolgens maken we kennis met het paard. Dit is voor ons een heel belangrijk moment. De band en het vertrouwen tussen de Osteopaat Chiropractor en uw paard, wat dan wordt opgebouwd, is voor een groot deel de sleutel voor succes van de verdere behandeling.

Wanneer het paard ontspannen is gaan we verder en onderzoeken we het paardenlichaam van achter naar voren. Daarbij gaan we elk gewricht langs op zoek naar blokkades. Hiervoor hanteren we een checklist. Op die lijst staan circa 70 punten in het paardenlichaam aan beide zijden!! Al die punten testen we zoveel als mogelijk op alle bewegingen die ze zouden moeten kunnen maken. Te denken valt bv aan abductie, adductie, flexie en extensie.

Wanneer we dan een gewricht tegen komen dat niet goed beweegt (blokkade) en/of het paard pijn aangeeft bij het bewegen van dat gewricht proberen we dat direct te verhelpen. Dat verhelpen van de blokkades doen we in alle rust en met respect voor uw paard.

Het vervolg van het onderzoek en de behandeling:

Nadat we alle punten hebben nagelopen en eventuele blokkades hebben opgelost checken we de spieren van het lichaam van uw paard. Indien er nog enkele spieren gespannen zijn kunnen we er voor kiezen die dmv verschillende technieken te laten ontspannen. Ook onderzoeken we het gebit, de hoeven en alle andere op dat moment relevante zaken.

Vervolgens bekijken wij aan het einde van de sessie wat we allemaal gevonden hebben tijdens het onderzoek en wat de mogelijke oorzaken van de blokkade hebben kunnen zijn. Nav die bevindingen kunnen we bv nader onderzoek doen. Als er het vermoeden is van een maagzweer (met alle gevolgen van dien) dan kunnen we dat direct testen. Maar ook kan het zijn dat er een disbalans is in de bespiering. In zo een geval kunnen we trainingsadvies geven hoe de bewuste spieren op te trainen. 

Daarna kunnen eventuele vragen nog worden gesteld waarna het consult wordt afgesloten. Gemiddeld duurt een consult 1 - 1,5 uur.

Na de behandeling krijgt u van ons een uitgebreid digitaal rapport over de behandeling met daarin de gevonden bijzonderheden en eventueel gemaakte foto's en video's. Dit rapport kunt u bewaren voor uw eigen administratie en eventueel voor bv uw dierenarts. 

Tot slot:

Om ons uitgebreide onderzoek en behandeling, zoals boven omschreven, zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren dient het paard gewend te zijn om de benen goed en rustig te kunnen geven. Dit zowel voor de veiligheid van zowel het paard, onszelf alsmede voor een zo effectief mogelijk onderzoek en behandeling. Sommige rassen zoals Shires en Belgische trekpaarden zijn fysiek zelf vaak niet in staat de benen op te geven door hun grote gewicht. In zo een geval zal het onderzoek en de behandeling afwijken van onze normale gang van zaken. 

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen: contact opnemen

Als u gelijk een afspraak wilt maken voor uw paard kan dat via onze pagina: Direct afspraak maken. Indien uw paard, bv door een traumatische ervaring in zijn/haar verleden, een voorkeur heeft ontwikkeld voor mannen danwel vrouwen geeft u dat dan aan bij het maken van de behandelafspraak. In dit geval zullen we er naar streven om de juiste behandelaar (Ronald of Marlene) in te plannen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Osteopaat Chiropractor paarden
Marlene Heistek osteopaat chiropractor paarden