• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Rotstraal bij paarden

Rotstraal bij paarden komt helaas heel veel voor. De oorzaken er van zijn te vinden in (de combinatie van) huisvesting, beweging, voeding, bekapping. De aanpak van de rotstraal is dus niet alleen het aanpakken van de bacteriën in en rond de straal maar ook de oorzaak dient aangepakt te worden. Anders heeft het behandelen van de rotstraal ook geen zin en zullen de problemen onder de hoef alleen maar groter worden. Uiteindelijk, in het extreemste geval, kan hoefkanker ontstaan.

Hoefsmid of bekapper moet erbij om de straal schoon te snijden en de middelste straalgroef “lucht” te geven. Tot die tijd kan je alvast beginnen met het behandelen van de rotstraal (onderstaande is een beproefde methode maar uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden):
1.Spoelen van de aangetaste straal met betadine. Als de straal erg vies is tevoren met een tandenborstel, met betadine erop, schoon borstelen. Daarna met een spuitje de betadine in de straalgroeve spuiten. Zorg dat het spuitmondje van de spuit diep genoeg in de straalgroeve wordt gestoken om te voorkomen dat je niet alles raakt met de betadine. Daarna met een tisseu/doekje de middelste straalgroef droog flossen. Op die manier neem je mogelijk nog wat viezigheid mee. Doe dit drie keer per week  en max twee weken achter elkaar!!! en daarna alleen nog stap 2 en 3 herhalen, anders wordt de straal te hard door de betadine.
2.Na de behandeling met de betadine het droog maken en daarna de straalgroeve bedruppelen met propolis tinctuur 50%. De propolis is een natuurlijk antibiotica gemaakt door bijen. De propolis werkt ontstekingsremmend en dekt de straalgroeve af om verder inwerking van bacteriën zoveel als mogelijk te voorkomen. Tinctuur van minder dan 50% propolis heeft te weinig effect.
3.Daarna afdekken met Hypozin (zinkoxide). Je spuit de Hypozin in de diepe middelste en/of zijdelingse straalgroeve (afhankelijk waar de rotstraal zich bevindt). Net zoveel zodat er net iets aan de oppervlakte verschijnt. Wat aan de oppervlakte verschijnt, smeer je uit over en rond de straal. Vergeet niet de zijdelingse straalgroeven en hielballen mee te nemen.

Kortom: Eerste 14 dagen stap 1, 2 en 3 uitvoeren. Na 14 dagen alleen verder met stap 2 en 3 (3x per week) totdat de rotstraal volledig verdwenen is.

Soms wil bovenstaande niet werken. Dan is de rotstraal te lijf gaan met stockholmteer ook een goed alternatief om de bacterien te doden. Echter daar zit wel een waarschuwing bij. Gebruik die Stockholmteer niet te lang. Dit omdat het teer de straal en hielen zal uitharden en dat is niet goed. De straal en hielen moeten verend blijven kwa structuur om hun functie als demping niet te verliezen.

Wanneer is de rotstraal genezen?

Als de middelste en/of zijdelingse straalgroeve niet meer stinkt en mooi droog is. Dan ben je mooi op weg. Daarnaast zal de middelste straalroeve tussen de hielen helemaal dicht moet groeien. Dus gesloten moeten zijn. 

Tot slot: Behandeling heeft weinig zin wanneer de oorzaak niet achterhaald en aangepakt wordt. Als voorbeeld kan je denken aan een paard dat de hele dag in zijn natte vieze stal staat. Zorg dat de stal zo schoon en droog mogelijk is. Hierdoor hebben bacteriën minder kans. Daarnaast zorgt beweging voor hoefmechanisme. Oftewel een betere doorstroming van oa bloed en voedingsstoffen in de hoef. Geen of onvoldoende hoefmechanisme werkt een snelle genezing tegen. Ook goed bekappen, zodat er geen hoge hielen en samengeknepen hielballen meer aanwezig zijn is essentieel voor een goede genezing. Oftewel streven naar een gezonde ontspannen hoef. Dat dat inhoudt dat de hoef regelmatig  correct moet worden bekapt spreekt voor zich. 

Hypozin hebben wij op onze rondes bij ons en kan dan gekocht worden. Daarnaast kunnen wij het op verzoek ook verzenden via de post.

Voor vragen en bestellingen van de benodigdheden kan altijd contact met ons worden opgenomen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl