• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Rotstraal paard

Rotstraal bij paarden is een veelvoorkomend probleem dat serieuze gevolgen kan hebben. In dit artikel geven we antwoord op belangrijke vragen over rotstraal, zoals hoe je het kunt herkennen en welke symptomen erbij horen. Daarnaast bespreken we de beste behandeling voor rotstraal en gaan we dieper in op Prob Olja. Het beste middel tegen rotstraal wat op dit moment op de markt is.

Symptomen en herkennen van beginnende Rotstraal

Het is essentieel om beginnende rotstraal tijdig te herkennen. Een gezonde straal van een paard is stevig, voelt aan als rubber en heeft geen loszittende flapjes. Enkele symptomen die kunnen wijzen op beginnende rotstraal zijn:
Verkleining van de straal en verlies van stevigheid
Diepere gleuf tussen de verzenen (hielen)
Sterke geur afkomstig van de hoeven
Ongezonde hoef met onevenwichtigheden, geknepen hielen, overgroeide steunsels en scheuren
Mogelijk bloeden op de plaats van de rotstraal
Kreupelheid door pijn

Rotstraal paard

Op bovenstaande foto is tussen de Hielballen in een groef te zien. Op het eerste gezicht niks bijzonders. Echter, wanneer je voorzichtig met een puntig voorwerp (bv de punt van een hoevenkrabber) in die sleuf drukt blijkt er een diepe kloof onder te zitten. We komen zeer regelmatig kloven tegen van 3 tot 4 cm diep!!! Dat dat heel pijnlijk is voor het paard mag duidelijk zijn. In het diepste deel van de kloof is de bacterie, die de rotstraal veroorzaakt, het meest actief en daar stinkt het ook het hardst. 

Rotstraal paard

Op de foto hierboven wederom een duidelijke sleuf te zien tussen de hielballen. Ook hier bleek die sleuf weer diep te zijn. Maw de rotstraal bacteriën waren zich al een weg aan het "eten" de hoef in.

Oorzaken van Rotstraal

De oorzaak van rotstraal bij paarden ligt bij bacteriën die de straal aantasten. Deze bacteriën krijgen de kans zich te vermenigvuldigen onder bepaalde omstandigheden, zoals slechte hygiëne, natte huisvesting, gebrek aan beweging, verkeerde voeding en onjuiste bekapping. Het behandelen van rotstraal vereist niet alleen het aanpakken van de bacteriën, maar ook het aanpakken van de onderliggende oorzaken.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat de bacteriën die de rotstraal veroorzaken altijd en overal aanwezig zijn. De bacteriën pakken alleen hun kans als de kans zich ook daadwerkelijk voordoet. Dus slecht bekapte hoeven, vrijwel continu in de viezigheid staan etc etc.

In veel gevallen zien we dat paarden met geknepen hielen eerder rotstraal oplopen dan paarden met "gezonde" hielen. Wanneer de hielen geknepen zijn (oftewel naar elkaar toe gedrukt worden bv door de druk van een hoefijzer danwel verkeerde bekapping) ontstaat er tussen de hielen in een sleuf. Die sleuf is extra vatbaar voor de bacterien die de rotstraal veroorzaken waardoor de kans om rotstraal te krijgen in die gevallen dus fors toeneemt.

Behandeling van (ernstige) Rotstraal met Prob Olja bij paarden

Voor een effectieve behandeling van rotstraal is een goede en regelmatige bekapping van de hoeven essentieel. Daarnaast is Prob Olja (gemaakt in paardenland Zweden naar oud Zweedse receptuur) het beste middel tegen rotstraal. Prob Olja creëert een omgeving in de hoef waar bacteriën een hekel aan hebben en waardoor ze worden gedood. Door Prob Olja in de diepe middelste en/of zijdelingse straalgroeve aan te brengen, bereikt de olie het diepste punt waar de meeste bacteriën zich bevinden. Herhaal deze behandeling dagelijks voor het optimale resultaat.

De Prob olja is extreem vloeibaar en komt daardoor gemakkelijk op alle plaatsen. Daarnaast is het heel zuinig in gebruik en tevens bruikbaar voor veel andere zaken zoals zomereczeem.

Andere opties voor rotstraal behandeling zijn Hypozin, Betadine en Blauwspray, maar Prob Olja staat bekend als het beste middel. Hypozin is doorgaans te dik om helemaal onderin een diepe sleuf te komen. Hierdoor werkt dat meestal niet afdoende. Zeker niet bij ernstige rotstraal. Betadine dood de bacteriën maar mag niet langer dan 14 dagen gebruikt worden omdat anders de structuren van de straal uitharden wat weer pijn en ander ongemak gaat geven bij het paard. Tot slot is het met de spuitbus blauwspray heel lastig om in het diepste punt te komen.

Ernstige rotstraal hoefkanker/straalkanker

Als rotstraal niet op tijd wordt behandeld kan het ernstige gevolgen hebben. Ernstige rotstraal kan overgaan in straalkanker. Daarom is het van groot belang om rotstraal serieus te nemen en direct te behandelen met het juiste middel zoals Prob Olja.

Het behandelen van rotstraal bij paarden vereist een combinatie van een goede bekapping, hygiëne, correcte leefomstandigheden en het gebruik van effectieve middelen zoals Prob Olja. Door de oorzaken aan te pakken en regelmatig te behandelen, kan rotstraal succesvol worden bestreden.

Wanneer is de rotstraal genezen?

Als de middelste en/of zijdelingse straalgroeve niet meer stinkt en mooi droog is. Dan ben je goed op weg. Daarnaast zal de middelste straalroeve tussen de hielen helemaal dicht moet groeien. Dus gesloten moeten zijn. Dat kost tijd maar met de juiste aandacht en verzorging is dat geen enkel probleem.

Prob Olja

Prob Olja is verkrijgbaar in onze webshop voor de behandeling van rotstraal bij paarden en wordt zeer veel in onze praktijk gebruikt. Het is een effectief middel dat de bacteriën bestrijdt en helpt bij het herstel van de stralen. Tijdens onze behandelrondes hebben wij de Prob Olja ook altijd bij ons en kan dan gekocht worden.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Rotstraal paard
Rotstraal paard