• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Bit voor gevoelige mond paard

Bij onze osteopatische behandeling van paarden vragen mensen ons zo nu en dan welk bit het meest geschikt is voor de gevoelige mond van hun paard. De vraag is kort en simpel. Het antwoord wat lastiger.


Oorzaken gevoelige mond


Allereerst dien je je af te vragen waarom de mond van je paard gevoelig is. Zijn er nog wolfskiesjes aanwezig? Indien de wolfskiesjes verwijderd zijn ben je er dan zeker van dat er niks achter gebleven is? Dat komt helaas zeer regelmatig voor. Is er geen probleem op de lagen van je paard? Maw je kan wel op zoek gaan naar een bit, voor de gevoelige mond van je paard, maar is het niet beter om de oorzaak van de gevoelige mond op te zoeken? Dat, indien mogelijk te verhelpen, en dan opnieuw naar de mogelijkheden van een bit te kijken?


Nader onderzoek van de mond


Om er dus achter komen of er een basis probleem in de mond van je paard aanwezig is, is nader onderzoek van de mond van je paard belangrijk. Tijdens onze uitgebreide Osteopatische behandeling van paarden kijken wij altijd, indien het paard het toestaat, naar het gebit en de lagen. Helaas komen we zeer (pijnlijke) problemen tegen in de monden van paarden.


Welke problemen kunnen een gevoelige mond veroorzaken?


Te denken valt aan bitletsel. Dit is een onderschat probleem. Dat er zelfs bijscholingen zijn, voor paardenartsen die gespecialiseerd zijn in tandheelkunde bij paarden, op het gebied van bitletsel spreekt dan voor zich. Kennelijk is het een dusdanig groot probleem dat er speciale bijscholingen voor worden gegeven.
Ook komen we vaak tegen dat paarden extra weefsel hebben op de lagen (het stuk tussen de voortanden en kiezen oftewel het stuk tussen 303- 306 en 403-406 (de benaming van de kiezen en tanden in de paardenmond)). Dit kan aangeboren zijn. Bij het aannemen van het bit kan dat extra weefsel klem komen te zitten tussen het bit en de eerste kies (306 en/of 406). Dit kan pijnlijk zijn voor het paard met alle reacties van dien. Door het klem komen te zitten van het weefsel kan dit gaan kneuzen waardoor er littekenweefsel gaat ontstaan en er steeds meer weefsel ontstaat op die plek. Er is dan sprake van een vicieuze cirkel.


Verder zijn er zeker nog andere zaken die ongemak in de mond van je paard kunnen veroorzaken zoals problemen met wolfskiesjes, breuk van de mandibulair etc etc. Daarnaast kan ook pijn elders in het lichaam bv de hals en/of rug een reactie geven bij het rijden wanneer het bit wordt “aangenomen”. Het mag inmiddels voor zich spreken dat het heel belangrijk is om eerst de oorzaak van de gevoelige mond van je paard te achterhalen en dan pas verder te gaan met het zoeken naar een eventueel bit.


Hoe nu verder?


Nav de bevindingen in de mond van het paard, tijdens onze osteopatische behandeling van het paard, kunnen we oordelen wat mogelijk de vervolgstappen zijn. Soms zijn de problemen in de mond van het paard dusdanig ernstig (iets wat we vaak tegen komen bij Spaanse paarden die geïmporteerd zijn) dat met een bit rijden niet haalbaar meer is. Bitloos is dan nog de enige optie. Bij andere paarden lijkt er geen belemmering te zijn om een bit te gebruiken.

 

Welk bit dan?

 

Wanneer er dus geen belemmerende oorzaken in de mond (en de rest van het lichaam) van je paard gevonden zijn kan je verder kijken. Allereerst is de vraag of bitloos geen goede optie kan zijn. Als die keus gemaakt is en je besluit alsnog voor een bit te gaan dan dien je altijd te onthouden dat een bit net zo hard aanvoelt als de handen van de ruiter die het bit besturen. Maw elk bit kan je hard laten aanvoelen en vice versa. Natuurlijk is rubber zachter dan metaal en zijn er nog wel meer verschillende soorten te benoemen.


Ons advies is dan ook om veel te verschillende soorten bitten te proberen. Er is simpelweg geen zwart wit antwoord welk bit voor jouw paard het beste is. Waarom loopt de ene persoon lekker op Adidas schoenen en de andere op Nike schoenen? Zo is het ook bij paarden. Ze hebben ieder een voorkeur. Dus heel veel uitproberen. Bij sommige ruiter zaken kan je de bitten gratis uitproberen. Dat is een groot voordeel en geeft je de kans om uitgebreid te testen welk bit voor jouw paard het beste past en aanvoelt.


Ben je benieuwd waarom jouw paard een gevoelige mond heeft? Maak dan een afspraak met ons zodat wij je paard heel uitgebreid osteopatisch kunnen onderzoeken en behandelen en waarbij we zeker ook specifiek aandacht hebben voor de mond van je paard.

Voor verdere vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Ronald Heistek osteopaat chiropractor paarden
Marlene Heistek osteopaat chiropractor paarden