• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

CTO blokkade paard

Je leest in steeds grotere mate over CTO blokkades bij het paard. De eerste rib zou dan geblokkeerd zijn en vaak zou er daardoor ook sprake zijn van een verminderde doorbloeding naar het voorbeen alsmede zenuwblokkades. Kloppen deze stellingen wel? En wat kan er spelen in het CTO gebied bij het paard?

De mens

Het is ons opgevallen dat er heel vaak “menselijke” lichamelijke problemen op het paard worden geprojecteerd. Maw als een mens een bepaald probleem heeft zal het paard er ook wel last van hebben. Daar gaan we in eerste instantie al de fout mee in. De mens staat met de rug verticaal op 2 benen en het paard met een horizontale rug en op 4 benen. Dus de krachten die de rug van een paard te verduren krijgt zijn anders dan bij een mens. En zo zijn er nog onnoemelijk veel anatomische verschillen tussen de mens en het paard op te schrijven

Zo heeft het menselijk lichaam een verbinding van de romp (sternum-borstbeen) met het schouderblad (scapula) en het schoudergewricht dmv het sleutelbeen. Het sleutelbeen en eerste rib zitten thv het borstbeen erg dicht bij elkaar en kunnen dus invloed op elkaar uitoefenen. Echter, en dat is heel belangrijk in het hele verhaal, het paard heeft geen sleutelbeen. Het voorbeen van het paard inclusief het schouderblad heeft geen benige verbinding met de  rest van het paardenlichaam. Het voorbeen van het paard wordt alleen op zijn plaats gehouden dmv spieren, pezen en fascie. Met dit gegeven worden veel fouten gemaakt.

Thoracic Outlet Syndroom

Het thoracic oulet syndroom is een lichamelijk probleem wat bij mensen voorkomt. De bundel zenuwen en bloedvaten die, vanaf de hals naar de arm gaan, lopen tussen de eerste rib en het sleutelbeen door. Bij een te grote spierspanning van de spieren in de hals (oa de sternocleidomastoideus) kunnen de hierboven beschreven bloedvaten en/of zenuwen afgekneld worden. Het gevolg kan dan dus zijn dat er een verminderde doorbloeding plaats vindt in de arm dan wel storingen in de prikkeloverdarcht plaats kunnen gaan vinden zoals bv krachtsverlies of het voelen van tintelingen.

Voelt u hem al aankomen? Een paard heeft geen sleutelbeen. Maw de vaak genoemde problemen bij cto blokkades in de hals van het paard, met als gevolg verminderde doorbloeding en zenuw problemen, kan simpelweg niet ontstaan op deze manier. Typisch een geval van problemen bij mensen projecteren op paarden en dat kan nooit en te nimmer. Paard en mens zijn anatomisch niet gelijk dus hun problemen zijn ook niet gelijk.

CTO gebied paard

Kunnen er dan helemaal geen problemen zijn in het cto gebied? Natuurlijk wel. Regelmatig treffen we een paard waar de eerste rib uit de kom is. Fysiek is dat niet te palperen maar door het maken van een bepaalde beweging met het voorbeen schiet de eerste rib, als deze uit de kom is, weer terug in het gewricht. Indien de eerste rib uit de kom is zorgt dat voor pijn/ongemak in het gebied van het cto met alle gevolgen van dien: Overmatige spierspanning, korter lopen etc

Ook komen we in het cto gebied pijnlijke problemen tegen in de wervels. Te denken valt dan aan problemen in de facetgewrichten, malformaties (vervorming) van de wervels, artrose etc. Echter dat is niet typisch een probleem van het cto gebied. Bovenstaande problemen komen we in de gehele wervelkolom tegen.

Gevolgen van problemen in het cto gebied bij het paard

Mocht er een probleem zijn in het cto gebied van uw paard dan kan dat zich uiten in struikelen, overmatige spierspanning in dat gebied, voor onregelmatig en eventueel korter lopen etc etc

Conclusie

Dit artikel is zeker niet onuitputtelijk en er valt nog veel meer te vertellen maar het belangrijkste is, nogmaals, dat de anatomie van een paard niet gelijk is aan die van de mens. Hierdoor heeft ieder ook zijn eigen problemen. Indien er wel vergelijkingen gemaakt gaan worden tussen mens en dier gaan we de fout in met alle gevolgen van dien.

Wilt u weten waar de lichamelijke klachten van uw paard vandaan komen? Maak dan een afspraak met ons zodat wij uw paard zeer uitgebreid osteopatisch kunnen onderzoeken en behandelen.

Voor verdere vragen kunt u altijd contact met ons opnemen

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Marlene Heistek osteopaat chiropractor paarden
Ronald Heistek osteopaat chiropractor paarden