• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
 • Unieke behandelwijzen

Maagzweer paard natuurlijk behandelen

In onze praktijk krijgen wij veel vragen over maagzweren bij paarden. Veel voorkomende vragen zijn wat de oorzaak van een maagzweer is, wat de symptomen zijn van een maagzweer bij een paard en hoe je een maagzweer bij een paard natuurlijk kan behandelen. Op al deze vragen zullen we hieronder antwoord geven.

Wat is een maagzweer bij een paard?

De maag van een paard bestaat uit 2 helften. De ene helft is voorzien van een dikke beschermlaag en de bovenste helft van de maag is niet voorzien van een dikke beschermlaag. De ph van het maagzuur bij een paard is 1 a 2. Wanneer dat maagzuur in aanraking zou komen met je hand zou je een brandwond oplopen. Ontzettend zuur dus. Wanneer het maagzuur de bovenste helft van de maag raakt zal de maagwand daar geïrriteerd raken wat binnen 2 a 3 uur kan gaan zorgen voor een maagzweer bij een paard. 

Zo een maagzweer zou je kunnen omschrijven als een wond in de maagwand. Omdat het maagzuur zo sterk is zal deze wond meestal maar slecht genezen. Het is dus vrijwel altijd nodig om het paard te helpen bij het herstellen van de maag. Dit kan met dure reguliere medicatie van de dierenarts maar gelukkig is er ook een heel goede natuurlijk behandeling mogelijk wat daarnaast nog circa 5 maal voordeliger is dan de medicatie van de dierenarts. Hier komen we onderaan deze pagina uitgebreid op terug.

Allereerst willen nog antwoord geven op de vraag wat de oorzaak is van een maagzweer en wat de symptomen zijn. Dat is belangrijk om te weten omdat alleen het (natuurlijk) behandelen van een maagzweer geen zin heeft. Als de oorzaak niet weggehaald zal worden heeft behandelen meestal geen (langdurig) effect.

Oorzaak ontstaan maagzweer bij een paard

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van een maagzweer bij een paard?:

 • Voeding. Omdat een paard 24/7 maagzuur aanmaakt is het heel belangrijk dat de maag vrijwel continu van ruwvoer wordt voorzien. Het aanwezige maagzuur zal zich vermengen met het ruwvoer en op die manier geen gevaar vormen voor de maagwand. Is er echter niet 24/7 ruwvoer (hooi) aanwezig dan ontstaan er problemen. De maag blijft continu maagzuur aanmaken en als er dan geen voldoende voedsel aanwezig is, om zich te vermengen met het maagzuur, zal de maag zich steeds meer vullen met maagzuur. Daardoor is de kans steeds groter dat het maagzuur de onbeschermde maagwand gaat raken met alle hierboven geschreven gevolgen van dien. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die irritatie van de maagwand kunnen opwekken. Te denken valt dan aan bv veel suikers en gember. 
 • Stress en/of pijn. Door stress en/of pijn wordt de maagwand minder doorbloed en daardoor vatbaarder voor irritatie van de maagwand door het maagzuur. 
 • Traning. Bij het trainen zal het paard veel bewegen waardoor het maagzuur door de maag heen "gegooid" wordt. Zeker wanneer paarden voor de training niet voldoende ruwvoer hebben kunnen eten (als maagvulling oftewel absorptie van het maagzuur), oftewel met een lege maag aan het trainen zijn, is de kans op een maagzweer groter. Ook kan het samenspannen van de spieren er voor zorgen dat het maagzuur omhoog gedrukt wordt tegen de onbeschermde maagwand.
 • Medicijnen. Bepaalde medicatie heeft invloed op de maag met de mogelijke gevolgen van een maagzweer van dien. Er is gelukkig een natuurlijk middel om dit  zoveel als mogelijk te voorkomen en daar komen we onderin de pagina op terug.

Symptomen Maagzweer paard

De navolgende symtomen kunnen wijzen op een maagzweer bij een paard. Een paard hoeft zeker niet alle symptomen te hebben als er sprake is van een maagzweer. Daarnaast is deze lijst niet onuitputtelijk

 • Vermageren ondanks voldoende ruwvoer
 • Zuur in gedrag
 • Singelnijd
 • Luchtzuigen
 • Kribbenbijten
 • Gapen
 • Doffe en/of ongezond uitziende vacht
 • Zichzelf niet zijn
 • enz enz

Maagzweer paard natuurlijk behandelen

Wanneer je er van overtuigd bent dat je paard een maagzweer heeft kan je de maagzweer gaan behandelen. Veel mensen geven hun paard dan Luzerne. Luzerne, en dan met name de stengel van de luzerne plant, zorgt er voor dat de paarden goed moeten kauwen en dus meer speeksel aanmaken. Dat alles is goed voor een gezonde maagwerking. Helaas is dat doorgaans niet afdoende voor het laten genezen van de maagzweren bij het paard. De eigenaar heeft dan de 2 keuzes om de maagzweren aan te pakken. De dure medicatie van de dierenarts (Omeprazole) en de natuurlijke manier om de maagzweer te laten genezen: Mastic.

Een kuur Omeprazole kost doorgaans 300-400 euro. De Omeprazole zorgt er voor dat de PH van het maagzuur omhoog gaat. Hierdoor wordt de maaginhoud minder zuur en kunnen de maagzweren genezen. Echter door het verhogen van de ph kan het voedsel minder goed verteerd worden met het mogelijke gevolg dat er verderop in het verterings systeem problemen ontstaan.

Gelukkig is er een natuurlijke manier voor de behandeling van een maagzweer bij het paard: Mastic. Mastic is een hars van een boom uit Griekenland. De hars heeft een bewezen sterke antibacteriële, antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Daarnaast zorgt de mastic er voor dat de ph van het maagzuur gelijk blijft. Dit komt de voedselvertering ten goede. De hars kleeft vast aan de maagwand waardoor het maagzuur de maagwand niet verder kan irriteren en de maagwand weer kan genezen/herstellen.

In onze osteopathie praktijk gebruiken wij de mastic vrijwel dagelijks. We zijn zeer tevreden over de werking van de mastic bij paarden met maagzweren.

Mastic is langdurig te gebruiken, kent geen wisselwerkingen en is dopingvrij (FEI Equine Prohibited Substances List 2021). Daarnaast is een hele kuur Mastic (=180 gram) circa 5 keer voordeliger dan een kuur Omperazole van de dierenarts. Tip:

Wanneer een maagbeschermer gebruiken voor je paard?

Het spreekt voor zich, dat als er een vermoeden is van een maagzweer, die behandeld dient te worden. Echter er kan ook zoveel als mogelijk voorkomen worden dat er een maagzweer ontstaat. Het belangrijkste is dat het paard 24/7 over onbeperkt hooi kan beschikken zodat de maag gevuld blijft en het maagzuur geen schade kan aanrichten. In sommige gevallen lukt dat niet en is het een serieuze overweging om de maag op die momenten te beschermen. Te denken valt aan bv een endurance ruiter die uren lang onderweg is. Maar ook als het paard een stressvolle dag heeft omdat bv de (tand)arts komt. Zowel uit kosten overweging en omdat het de ph van het maagzuur niet aantast verdiend het de voorkeur om dan te kiezen voor Mastic Horse. 3 gram Mastic horse aan het begin van zo een dag is dan meestal voldoende. Hierdoor zal zich een beschermlaagje in de maag vormen waardoor de kans op het ontstaan van een (nieuwe) maagzweer verkleind wordt.

Mastic horse

U kunt de Mastic Horse bij ons bestellen in onze webshop. Daar vindt u ook meer informatie hoe u de mastic het beste kan toedienen, welke hoeveelheid per dag en andere belangrijke informatie. Na het bestellen zullen we de mastic direct naar u verzenden zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met het behandelen van de maagzweer/maagproblemen bij uw paard. De potjes Mastic Horse zijn in verschillende groottes (120 gram, 180 gram (=hele kuur), 250 gram en 1 kg) bij ons op voorraad zodat een snelle levering mogelijk is. 

Meer informatie over Mastic Horse kunt u lezen op de pagina: Mastic Horse Treatment voor een goede maagfunctie bij paarden

 

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
maagzweer paard natuurlijk behandelen
Natuurlijk behandelen van een maagzweer bij een paard