• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Maagbeschermer Paard

Het is mogelijk de maag van het paard op verschillende manieren te beschermen. Welke opties zijn er en is het nodig?

Allereerst is het belangrijk te weten dat de maag van het paard anders werkt dan bij een mens. Wij mensen maken alleen maagzuur aan als we gaan eten en drinken. Paarden maken 24 uur per dag maagzuur aan ongeacht of ze nu wel eten en/of drinken. Dat is ook gelijk de oorzaak van de vele maagzweren die er bij paarden gevonden worden (circa 50% van de paarden heeft een maagzweer en bij draf en renpaarden is dat aantal circa 95%). Veel paarden krijgen niet 24/7 de beschikking over goed ruwvoer (hooi) waardoor ze te lang zonder "maagvulling"staan. Dag in dag uit. Doordat de maag te vaak en te lang leeg is komt het maagzuur, wat dus continu aangemaakt wordt, tegen het bovenste onbeschermde stuk van de maag aan en kan er (is uit onderzoek gebleken) al na 2 tot 3 uur een maagzweer ontstaan. Hoe nu de maagwand beschermen tegen het maagzuur?

Natuurlijke of reguliere maagbeschermer

Om de maagwand van het paard te beschermen heb je de keus uit een natuurlijke maagbeschermer of reguliere medicatie. Beide werken op een andere manier. De reguliere medicatie, Omeprazol, zorgt er voor dat de ph van het maagzuur van het paard verhoogt wordt. Hierdoor is het maagzuur minder agressief en wordt de onbeschermde maagwand beschermt tegen de invloeden van het maagzuur. De nadelen hiervan zijn dat een gehele kuur duur is. Circa 300 euro (jaar 2021). Daarnaast kan de verhoogde ph van het maagzuur problemen geven in de vertering van het voedsel met alle gevolgen van dien.

Mastic Horse

De natuurlijke maagbeschermer is Mastic Horse. Dit is een hars van een bepaalde boom uit Griekenland. Dit hars legt een beschermlaag in de maag waardoor de maagwand niet meer geïrriteerd kan worden door het maagzuur. Voordeel is tov de reguliere medicatie dat het vele malen voordeliger is en dat het de ph van het maagzuur in stand houdt. Maw daardoor zullen er dus ook geen problemen kunnen ontstaan met de vertering van het voedsel. Mastic Horse staat ook niet op de lijst van verboden middelen in de wedstrijdsport.

Wanneer een maagbeschermer gebruiken voor je paard?

Het spreekt voor zich dat het het belangrijkste is dat het paard 24/7 over onbeperkt hooi kan beschikken. Echter in sommige gevallen lukt dat niet en is het een serieuze overweging om de maag op die momenten te beschermen. Te denken valt aan bv een endurance ruiter die uren lang onderweg is. Maar ook als het paard een stressvolle dag heeft omdat bv de (tand)arts komt. Zowel uit kosten overweging en omdat het de ph van het maagzuur niet aantast verdiend het de voorkeur om dan te kiezen voor Mastic Horse. 3 gram aan het begin van zo een dag is dan voldoende.

Andere oorzaken maagzweren bij paarden

Ook veel overmachtig stress en/of pijn in het lichaam van je paard kunnen maagproblemen veroorzaken. Een maagbeschermer geven om die rede is symptoom bestrijding. Beter kan je er dan voor zorgen dat de oorzaak van de pijn gevonden en verholpen wordt danwel dat de oorzaak van de stress weggenomen wordt.

Wij kunnen uw paard zeer uitgebreid onderzoeken en behandelen om de oorzaak van de maagzweer bij uw paard te achterhalen. Ook kunnen wij testen of uw paard een maagzweer heeft.

Wilt u Mastic Horse uitproberen? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we de Mastic Horse naar u opsturen en u verder voorzien van tips.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Ronald Heistek osteopaat chiropractor paarden
Marlene Heistek osteopaat chiropractor paarden