• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Gezondheidsvoordelen biodiversiteit paddock paradise voedselbos

Welke gezondheidsvoordelen hebben paarden als ze gehouden worden in een paddock paradise voedselbos met veel biodiversiteit en zonder gebruik van landbouwgif?

Gezondheidsvoordelen paarden paddock paradise voedselbos

Onze ervaring is dat er veel gezondheidsvoordelen zijn voor de paarden. De meest opvallende zijn:

  • Veel betere hoefgezondheid. Alleen bekappen zorgt nooit voor een 100% gezonde hoef. Het is voor een gezonde hoef van essentieel belang om veel te lopen over verschillende soorten ondergronden waarbij het hoefmechanisme zijn werk optimaal kan doen (Het spreekt voor zich dat hoefijzers dat tegen werken. Zie voor verdere info mbt hoefijzers: waarom hoefijzers bij een paard?). Een paddock paradise voedselbos activeert de paarden van nature om heel veel te lopen en constant in beweging te zijn. Op onze camera's is te zien dat er zelfs in de nacht heel veel gelopen wordt door de paarden.
  • Werkt rustgevend. Onze ervaring is dat de paarden die gehouden worden in een paddock paradise voedselbos veel rustiger zijn in het hoofd (al spreekt het voor zich dat de "kudde" dan wel in evenwicht moet zijn en er geen onruststokers aanwezig mogen zijn). Door de letterlijke ruimte die de paarden hebben, en het als kudde trekkken over de track, wordt het natuurlijke gedrag zoveel als mogelijk nagebootst waardoor de paarden veel minder last hebben van stress. Ze lijken en tonen veel gelukkiger en rustiger dan het gemiddelde paard wat elke dag lang op stal staat.
  • Ook hebben paarden, die gehouden worden op een paddock paradise voedselbos, veel minder last van maagzweren dan de paarden die op stal gehouden worden. In een goed aangelegde paddock paradise voedselbos is er altijd wat te eten voor de paarden (heel belangrijk voor de gezonde werking van de maag) en is er minder stress wat ook weer goed is voor de maag.
  • De bespiering en het uithoudingsvermogen van de paarden wordt veel beter door het vele bewegen. 
  • Stalbenen behoren ook tot het verleden. Door het vele bewegen is er voldoende hoefmechanisme waardoor het lymfevocht afgedreven kan worden en stalbenen vaak als sneeuw voor de zon verdwijnen.
  • Het gebit blijft langer gezond. Omdat er in een goede paddock paradise voedselbos voldoende afwisselend voer te vinden is ontstaan er doorgaans minder snel scherpe glazuurpuntjes, haakjes en zwaluwstaartjes. Dit omdat de paarden afwisselend hooi, takjes van bomen (stug materiaal om te kauwen), bast van bomen kunnen afschrapen en andere zaken kunnen eten zorgt dat voor een gezond gebit.
  • Doorgaans is er weinig gras te vinden op de tracks waardoor de kans op koliek en hoefbevangenheid afzienlijk afneemt.
  • Ook voor paarden met overgewicht is de paddock paradise een uitkomst. Door het vele bewegen zorgt het ervoor dat er meer belans komt in de energie die er via de voeding in komt en de energie die het paard verbruikt met bewegen. Als die balans verbeterd zal het paard gaan afvallen.
  • enz enz

Dit is een kleine opsomming van de directe gezondsvoordelen voor paarden die gehouden worden in een paddock paradise voedselbos. Echter zijn ook indirecte gezondheidsvoordelen.

Andere indirecte gezondheidsvoordelen voor paarden die worden gehouden in een paddock paradise voedselbos

Wat vaak over het hoofd gezien wordt is dat er veel meer gebeurt als je een paddock paradise voedselbos aanlegt voor paarden. Wanneer je voldoende biodiversiteit aanbrengt rond de track dan zal de natuur daar zeker op gaan reageren. Wij hebben meer dan 1500 struiken, bomen en planten gepoot rondom onze tracks. Daarnaast hebben we verschillende bloemenweides en een boomgaard met fruitbomen aangelegd. Dit alles zorgt er voor dat er continu, in het groeiseizoen, bepaalde planten en bloemen bloeien. Dat trekt weer insecten aan zoals bv wilde bijen. Die wilde bijen bestuiven de fruitbomen (waar de paarden overigens niet niet bij kunnen komen zodat ze niet teveel valfruit kunnen eten) met een grotere oogst voor ons tot gevolg. 

Bloemenweide paddock paradise paarden

Doordat er steeds meer insecten komen trekt dat ook weer vogels aan. Die vogels eten de insecten (dus ook die vervelende vliegen, dazen en eiken processierups). De keerzijde van dit alles is dat er ook muizen af komen op het groen, de gevallen zaden etc etc. Maar ook hier heeft de natuur weer een oplossing voor. Afgelopen jaar kwamen er kerkuilen af op onze paddock paradise en hebben 5 jongen groot gebracht in onze kapschuur. Sinds de uilen gearriveerd zijn bij ons hebben we totaal geen vraatschade meer aan het hooi wat we voor de paarden opgeslagen hebben liggen. Wederom een win win situatie die de natuur gratis voor ons heeft "gemaakt". 

Kerkuilen paddock paradise paarden

Omdat veel planten en bomen ook vruchten en noten produceren kunnen wij ook veel oogsten voor onszelf. Te denken valt aan bloemen van de vlierbes, zwarte bessen, kastanjes, (kwee)peren en hazelnoten.

De natuur heeft overal een oplossing voor maar soms heeft dat wat tijd nodig. Het gebruik van (landbouw)gif om een probleem tegen te gaan is onnodig. Vroeg of laat komt het hele ecosysteem in evenwicht. Het is fascinerend om de paarden (maar zeker ook de andere dieren zoals insecten en vogels) te zien genieten in het hele ecosysteem dat in balans is. Daarnaast is het fijn en rustgevend om tussen alle verschillende planten, bomen en bloemen te wandelen. Een paddock paradise voedselbos heeft alleen maar voordelen voor mens, dier en plant. 

Meer informatie over de paddock paradise voor paarden kan je lezen op de pagina Paddock paradise en voedselbos voor paarden.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Ronald Heistek osteopaat chiropractor paarden
Marlene Heistek osteopaat chiropractor paarden