• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
 • Unieke behandelwijzen

Rasp paard

Wat is Rasp bij Paarden?

Rasp bij paarden, ook bekend als mok maar dan hogerop in het been van het paard, is een aandoening aan de huid die zowel voor paard als eigenaar verontrustend kan zijn. Deze aandoening vertoont gelijkenissen met mok en komt vaak voor op het pijpbeen van paarden. Het komt vaak voor op de witte delen van de benen maar dat is niet altijd het geval.

Symptomen Rasp paard

Onderstaande symptomen komen voor als het paard rasp heeft aan het been. Echter niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn om van rasp te spreken.

 • haren die uitvallen op het been
 • korstjes
 • wondvocht wat vrij komt uit wondjes
 • vochtophoping/verdikking van het pijpbeen (In dit geval direct de dierenarts waarschuwen!)
 • jeuk (veelvuldig schuren met de benen en/of stampen op de grond)
 • bijten in het aangedane been
 • koorts (Bij hoge koorts direct de dierenarts waarschuwen!)

rasp paard

 Op bovenstaande foto zijn 2 plekjes met rasp te zien. Beide voorzien van korstjes waarbij bij de grootste plek de korst al deels is los gelaten.

Oorzaken rasp paard

Er kunnen veel oorzaken zijn voor het ontstaan van rasp waarvan onderstaande het meest voorkomen:

 • Bacterie infectie
 • Schimmel infectie van de huid
 • Mijten
 • Langdurig natte en vieze benen
 • Onhygienische leefomgeving

Daarnaast kan een verminderde weerstand er ook voor zorgen dat er eerder problemen opspelen met Rasp. Tot slot is het goed om te weten dat Rasp niet besmettelijk is tenzij er bv sprake is van ringworm.

Rasp bij het paard voorkomen

Helaas is het niet altijd mogelijk om rasp bij het paard te voorkomen maar onderstaande tips kunnen wel helpen. 

 1. Zorg voor een schone en frisse stal alsmede droge paddock danwel droog stuk land
 2. Geeft het paard onbeperkt echt hooi van goede kwaliteit
 3. Hoe meer beweging hoe beter voor het paard. Ideaal is 24/7 vrijheid ipv op stal.
 4. Beperk voer met overmatig toegevoegde suikers zoals melasse en druivensuiker.
 5. Hoefijzers belemmeren het hoefmechanisme; Dus de doorbloeding van het been. Voor een optimale doorbloeding is het paard beter af zonder ijzers.
 6. Zorg er voor dat het paard niet alleen staat. Sociaal isolement zorgt voor paarden die niet goed in hun vel zitten (paarden zijn immers kuddedieren en de kudde geeft bescherming). Hierdoor worden ze vatbaarder voor lichamelijke ongemakken zoals rasp.

Probeer bovenstaande zaken zoveel als mogelijk door te voeren in het management op stal. Op die manier zal de behandeling van rasp het meest effectief zijn.

Meest effectieve Behandeling van Rasp bij Paarden

Er zijn verschillende manieren om rasp bij paarden te behandelen. Met onderstaande behandelmethode hebben wij in onze praktijk de beste ervaringen. De hierbij gebruikte Prob produkten komen uit Zweden; zijn 100% natuurlijk en worden in Zweden veelvudlig door dierenartsen aanbevolen.

 • Was het been elke week 1x met Prob Shampoo. Laat de shampoo zeker 25 minuten intrekken en spoel de shampoo daarna goed uit. Door de shampoo lang te laten intrekken kan het zijn werk optimaal doen.
 • Daarna het been droog wrijven maar pas op dat je geen extra wondjes maakt of korstjes kapot schuurt.
 • Vervolgens kunnen de aangedane plekjes ingesmeerd worden met de Prob supercream. Herhaal dit dagelijks.
 • Mochten er al dikke kloven zijn ontstaan in het been dan is het soms lastig de Prob supercream er helemaal in de smeren. In dat geval is Prob Olja een goede aanvulling. De prob Olja is extreem vloeibaar en trekt makkelijk in alle kloven (ook super effectief bij bv jeuk in de manen en staart bij zomereczeem en schimmels en rotstraal in de hoef). Het is wel zo dat sommige paarden de Prob Olja niet prettig vinden als de kloven erg diep en pijnlijk zijn. Dit komt door de kleine hoeveelheid ontsmettende en terugvettende alcohol die erin zit. Hierdoor kan het, ondanks de goede werking, prikken voor het paard. Herhaal het behandelen met de Prob Olja ook dagelijks.

Ga door met bovenstaande adviezen tot de rasp bij het paard helemaal verdwenen is. Indien het been ineens dik wordt of uw paard bv hoge koorts krijgt dan is het uiteraard heel belangrijk om de dierenarts te bellen voor nader onderzoek!

Conclusie Rasp bij paarden

Rasp bij paarden is een vervelende aandoening die zorgvuldige behandeling en preventie vereist. Door alert te zijn op symptomen, de behandeling correct uit te voeren en de voeding en hygiëne goed in de gaten te houden, kun je de gezondheid en het welzijn van je paard optimaliseren. Een combinatie van juiste zorg en aandacht zorgt voor een comfortabeler en gelukkiger leven voor je geliefde viervoeter.

De Prob produkten zijn direct te koop in onze webshop. Indien u de Prob shampoo, supercream en Olja tegelijk koopt krijgt u een korting. Uiteraard zijn de produkten ook afzonderlijk te koop in onze webshop.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Produkten tegen Rasp bij paarden