• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Welk bit voor sterk paard?

Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een bit voor je sterke paard?

Waarom is je paard sterk?

Voordat je besluit en ander scherper bit te gaan kopen voor je paard is het heel verstandig om eerst te achterhalen waarom je paard sterk in de hand is. Wij horen vaak, bij onze osteopatische behandelingen voor paarden, van de eigenaar dat hun paard zo sterk is. Dat sterk zijn uit zich dan in hangen in het bit waardoor de ruiter al snel heel vermoeide armen heeft; tegenwerking van het paard met het hoofd; staart zwiepen, niet willen luisteren en zijn/haar eigen weg willen gaan etc etc.

Oorzaak van je sterke paard

Helaas heeft onze ervaring geleerd dat er dan een aantal zaken aan de hand kunnen zijn met je paard als die zo sterk is. In vrijwel de meeste gevallen (>90%) blijkt het paard pijn te hebben waardoor die zich gaat verzetten. Je paard wil iets duidelijk maken maar voelt zich niet gehoord waardoor die ongewenst gedrag gaat vertonen. De meest voorkomende problemen, die wij tegen komen in de praktijk, zo fysieke problemen (pijn) in de hals, rug, si gewricht en de mond zelf (extra weefsel op de lagen, bitletsel etc).

In al die gevallen is dus een scherper bit kopen geen oplossing. Je zal je paard alleen maar meer pijnprikkels geven met het scherpere bit en dat kan niet de bedoeling zijn. Temeer daar de kans op bitletsel dan enorm toe neemt. Beter is het om de oorzaak van het ongemak aan te pakken. Dat begint met een uitgebreid osteopatisch onderzoek en behandeling waar nodig gevolgd met revalidatie training. Uiteraard er van uit gaande dat de gevonden lichamelijke problemen behandelbaar zijn. Wanneer de pijn dan weg is zal je paard veel makkelijker te rijden zijn.

Andere oorzaak sterk paard

Mochten lichamelijke problemen als oorzaak van je sterke paard zijn uitgesloten dan is vaak de onderlinge band tussen de eigenaar en het paard niet optimaal. Ga in zo een geval terug naar de basis (grondwerk). Je zal merken als de basis (het onderlinge vertrouwen alsmede de onderlinge band) goed is je ook onder het zadel vrijwel geen problemen zal gaan ondervinden. Internet staat vol met positieve filmpjes van op het eerste gezicht sterke onhandelbare paarden die met de juiste benadering betrouwbare volgzame paarden worden die daarna niet zelden met een neckrope gereden kunnen worden.

Is dat makkelijk? Nee, helemaal niet maar met geduld en de juiste kennis kan het zeker. Naast de dan veel betere onderlinge band tussen je paard en jezelf zal je je paard simpelweg langer “heel houden”. Bedenk altijd dat een sterk paard iets wil vertellen. Luister daarnaar en handel daar vervolgens naar. Dat betekent dus niet de strijd aan gaan met een nog scherper bit.

Huisvesting

Huisvesting? Je zal denken wat heeft dat er mee te maken? Eigenlijk heel simpel. Helaas is het geen uitzondering dat paarden het grootste deel van de dag op stal staan. Naast de gevolgen op lichamelijke gebied geeft het ook vaak geestelijke problemen. Niet zelden zal het paard, als die na uren op stal te hebben gestaan, erg fris zijn en makkelijker kunnen ontploffen. Dan is de stap naar een scherper bit snel gemaakt maar is het niet beter om te zorgen dat je paard zijn ei kwijt kan (oftewel meer vrijheid geven)? Je zal zien dat je paard dan ook veel makkelijker te “hanteren” zal zijn.

Tot slot

Er valt nog heel veel over dit onderwerp te vertellen en dit verhaal is zeker niet geheel compleet (Denk bv aan hyper gedrag van het paard door teveel suikers in het voer enz.) maar het belangrijkste is dat de strekking helder is. Sluit dus allereerst uit dat er geen lichamelijk (pijnlijke) oorzaak is van het gedrag. Is dat uitgesloten probeer dan de onderlinge band te verbeteren. Dat laatste kan best moeilijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal hele goede, paard vriendelijke, trainers in Nederland die je graag willen helpen. En wat is daar op tegen? Je leert er enorm veel van en de band tussen je paard en jezelf zal heel sterk gaan worden. En tot slot: Geef je paard de kans zoveel als mogelijk “paard te zijn” in zijn vrije tijd. Dus niet het grootste deel van zijn leven in een stal.

Mocht je willen weten of je sterke paard geen lichamelijke problemen heeft? Dan kunnen wij je heel goed verder helpen met onze zeer uitgebreide osteopathie Chiropractie behandeling. Je kunt contact opnemen met ons voor het maken een afspraak op korte termijn.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Ronald Heistek osteopaat chiropractor paarden
Marlene Heistek osteopaat chiropractor paarden