• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijze

Osteopathie en Chiropractie behandeling paarden

Graag leggen we u uit hoe onze unieke werkwijze als Osteopaat en Chiropractor er gemiddeld uit ziet. Omdat elk paard en elke omstandigheid anders is kunnen we indien noodzakelijk afwijken van onderstaande opsomming.

Als eerste zullen we samen met de eigenaar enkele basis vragen doornemen zoals: leeftijd, bekende blessures/gebreken, geschiedenis van het paard, waar wordt het paard voor gebruikt, zijn er de laatste tijd klachten enz enz

Daarna vragen we de eigenaar even kort met het paard in stap aan het halster te lopen. Dan kunnen we een eerste indruk krijgen van het bewegingspatroon van het paard en eventuele problemen. Wij hoeven niet meer te zien dan kort stappen aan de lijn. Mocht het paard namelijk ergens in zijn lichaam een blokkade hebben dan geeft dat meestal pijn in het paardenlichaam. Daar bij het verdere lichamelijke onderzoek eventuele blokkades/problemen er altijd uitkomen willen wij het paard niet onnodig pijn laten ervaren cq belasten door het in allerlei gangen te laten bewegen. 

Vervolgens maken we kennis met het paard. Dit is voor ons een heel belangrijk moment. De band en het vertrouwen tussen de Osteopaat Chiropractor en uw paard, wat dan wordt opgebouwd, is voor een groot deel de sleutel voor succes van de verdere behandeling.

Wanneer het paard ontspannen is gaan we verder en onderzoeken we het paardenlichaam van achter naar voren. Daarbij gaan we elk gewricht langs op zoek naar blokkades. Hiervoor hanteren we een checklist. Op die lijst staan circa 70 punten in het paardenlichaam aan beide zijden!! Al die punten testen we zoveel als mogelijk op alle bewegingen die ze zouden moeten kunnen maken. Te denken valt bv aan abductie, adductie, flexie en extensie.

Wanneer we dan een gewricht tegen komen dat niet goed beweegt (blokkade) en/of het paard pijn aangeeft bij het bewegen van dat gewricht proberen we dat direct te verhelpen. Dat verhelpen van de blokkades doen we dmv onze unieke behandelwijze in alle rust en met respect voor uw paard.

Het vervolg van het onderzoek en de behandeling:

Nadat we alle punten hebben nagelopen en eventuele blokkades hebben opgelost checken we de spieren van het lichaam van uw paard. Indien er nog enkele spieren gespannen zijn kunnen we er voor kiezen die dmv verschillende technieken te laten ontspannen. Ook onderzoeken we het gebit, de hoeven en alle andere op dat moment relevante zaken.

Vervolgens bekijken wij aan het einde van de sessie wat we allemaal gevonden hebben tijdens het onderzoek en wat de mogelijke oorzaken van de blokkade hebben kunnen zijn. Nav die bevindingen kunnen we bv nader onderzoek doen. Als er het vermoeden is van een maagzweer (met alle gevolgen van dien) dan kunnen we dat direct testen. Maar ook kan het zijn dat er een disbalans is in de bespiering. In zo een geval kunnen we trainingsadvies geven hoe de bewuste spieren op te trainen. 

Daarna kunnen eventuele vragen nog worden gesteld waarna het consult wordt afgesloten. Gemiddeld duurt een consult 1 - 1,5 uur.

In de meeste gevallen is 1 behandeling voldoende om uw paard weer topfit te krijgen (in andere gevallen is een nabehandeling na 6-8 weken noodzakelijk danwel een doorverwijzing naar een specialist nav de gevonden lichamelijke problemen die niet door ons behandeltechnisch oplosbaar zijn. Te denken valt dan aan een ernstig vermoeden van Kissing spines, Artrose, spondylose, grote problemen in het gebit etc. Er zijn meerdere gespecialiseerde paardenartsen, op verschillende vakgebieden zoals bv tandheelkunde en Hals/rug/sacrum, waar we zeer regelmatig mee samenwerken. 

Vervolgens is het advies 1 a 2 keer per jaar uw paard preventief te laten behandelen zodat eventuele blokkades direct kunnen worden verholpen waarmee de kans op toekomstige grotere problemen aanzienlijk wordt verkleind.

Na de behandeling krijgt u van ons een uitgebreid digitaal rapport over de behandeling met daarin de gevonden bijzonderheden en eventueel gemaakte foto's en video's. Dit rapport kunt u bewaren voor uw eigen administratie en eventueel voor bv uw dierenarts. 

Tot slot:

Om ons uitgebreide onderzoek en behandeling, zoals boven omschreven, zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren dient het paard gewend te zijn om de benen goed en rustig te kunnen geven. Dit zowel voor de veiligheid van zowel het paard, onzelf alsmede voor een zo effectief mogelijk onderzoek en behandeling. Sommige rassen zoals Shires en Belgische trekpaarden zijn fysiek zelf vaak niet in staat de benen op te geven door hun grote gewicht. In zo een geval zal het onderzoek en de behandeling iets afwijken van onze normale gang van zaken. 

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen: contact opnemen

Als u gelijk een afspraak wilt maken voor uw paard kan dat via onze pagina: Direct afspraak maken. Indien uw paard, bv door een traumatische ervaring in zijn/haar verleden, een voorkeur heeft ontwikkeld voor mannen danwel vrouwen geeft u dat dan aan bij het maken van de behandelafspraak. In dit geval zullen we er naar streven om de juiste behandelaar (Ronald of Marlene) in te plannen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Osteopaat Chiropractor paarden
Marlene Heistek osteopaat chiropractor paarden