• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijze

Tips na Osteopathie behandeling paard + video's oefening

Door de Osteopathie behandeling van uw paard is de basis gelegd om uw paard weer topfit te krijgen. Hieronder geven wij een aantal tips waarmee dat doel doorgaans snel en effectief te bereiken is. Onze ervaringen zijn dat, de eigenaren die zich goed aan de tips houden, sneller weer volledig op niveau zijn met hun paard en die paarden ook minder snel weer blessures en blokkades oplopen.

 

  • Geef uw paarden zoveel als mogelijk vrije bewegingsruimte in bv het weiland of paddock. 
  • Ga de eerste 3 dagen na de behandeling elke dag circa 15 minuten aan de lijn wandelen met uw paard op het rechte eind (dus niet longeren en rijden!). Zodoende komt de doorbloeding op gang en kan de verzuring, die eventueel ontstaan is bij de Osteopathie behandeling van uw paard, afgevoerd worden. 
  • Op dag 4 na de behandeling kunt u beginnen met de overstap oefening die wij u hebben uitgelegd. Verdere informatie over de overstap oefening en een voorbeeld video kunt u vinden op de pagina: Video grondwerkoefening paard na Osteopathie Chiropractie behandeling
  • Vanaf dag 4 kunt u ook beginnen met de oefeningen voor de core stability en de proprioceptie. Verder informatie vindt u op de pagina: Video's + uitleg core stability en proprioceptie training paard.
  • Wanneer u de oefening met uw paard in totaal 20 minuten kan volhouden (10 minuten naar links en 10 minuten naar rechts) is uw paard weer maximaal soepel, lenig en sterk genoeg om u als ruiter weer te kunnen dragen (Ook het dragend vermogen wordt namelijk uitstekend getraind met deze oefening). Dit niveau bereikt u doorgaans in 2-8 weken. U kunt dan uw normale training (bv dressuur, springen etc) weer volledig oppakken. Echter bouw ook die training dan weer rustig op.
  • Ons advies is om de grondwerk oefening regelmatig te blijven doen. Zeker wel 1x per week. De oefening is heel goed om uw paard soepel en sterk te houden en ook te gebruiken als opwarming voor het rijden. Daarnaast is de oefening een graadmeter over hoe uw paard beweegt. Kan uw paard ineens de oefening niet meer volbrengen is de kans aanwezig dat er onverhoopt weer een blokkade in het lichaam zit. Daar u er dan snel “bij bent” kunt u er voor kiezen uw paard dan direct Osteopatisch te laten onderzoeken en behandelen waardoor grotere problemen bij uw paard voorkomen kunnen worden. Door die snelle interventie kunt u doorgaans dan ook vrij snel weer volledig verder met trainen.
  • Liever niet longeren. U kunt aan de longe uw paard niet dwingen de benen op de juiste manier neer te zetten (muv als u heel handig bent met een dubbele longe en uw paard daarmee kan laten overstappen. Dan kan het wel). Paarden nemen doorgaans de makkelijkste weg en zullen dus aan de longe de benen neerzetten zoals ze gewend waren voor de behandeling. Met de overstap oefening leert het paard zijn benen wel anders neer te zetten zodat we gericht kunnen trainen en ons doel zsm kunnen bereiken. Aan de enkele longe is de kans dus groot dat het paard zichzelf weer vastloopt in zijn oude blokkades.
  • Het is leuk om de vorderingen van uw paard te bekijken dmv foto’s. Maak daags na de behandeling, na 4 weken en na 8 weken een foto van uw paard. U zal zien dat de bespiering, bij goed trainen, ten positieve is veranderd.
  • Als uw paard de oefening begrijpt maar verzet blijft geven tijdens de oefening is het advies contact met ons op te nemen. Het is dan belangrijk om te achterhalen waarom de oefening niet lukt. 


Wanneer mag ik weer rijden?


Dit is een vraag die we vaak krijgen. Ons advies is kort en bondig: Nadat uw paard de grondwerk oefening zonder moeite totaal 20 minuten kan volhouden. Kan het paard dat niet dan is het nog niet voldoende los, in evenwicht en sterk genoeg om u als ruiter te kunnen dragen. Gaat u eerder met uw paard rijden dan is de kans groot dat uw paard zich weer vast gaat zetten en snel weer blokkades en/of blessures heeft.


Om het eea te verduidelijken. Bij blokkades hebben de omliggende structuren zoals spieren, pezen, banden etc een bepaalde tijd in een verkorte positie gezeten. Tijdens de osteopathie behandeling zijn de gevonden blokkade los gemaakt. Echter het is onmogelijk om de betrokken spieren, pezen etc gelijk op de juiste lengte te brengen. Dat heeft training nodig (zie de hierboven vermelde grondwerk oefening).


Zou u dus eerder op uw paard gaan zitten, dan dat het de 20 minuten kan volhouden, zijn de betrokken spieren, pezen etc, die rond de blokkades hebben gezeten, nog niet maximaal op lengte, soepel en sterk. Gaat u ze dan toch belasten met rijden dan zullen die structuren snel weer in hun “oude positie” gaan zitten en is de kans groot dat er weer blokkades ontstaan. Maw dan bent u weer terug bij af en dat is zonde van de door u gedane (financieële) investering en al helemaal voor uw paard.

Meer informatie kunt u vinden op de pagina: Osteopathie behandeling paarden.


Als u gelijk een afspraak wilt maken voor de Osteopathie behandeling van uw paard dan kan dat: Direct afspraak maken.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl