• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Tennisarm Behandeling

Ongeveer 450.00 mensen per jaar lopen in Nederland een Tennisarm op. Dit wordt ook wel Tennis Elleboog genoemd. Wat is een Tennisarm? Wat zijn de oorzaken van een Tennisarm? Wat zijn de symptomen van een Tenniselleboog? En nog vele andere vragen zullen we op deze pagina bespreken en beantwoorden. Daarnaast zullen we onderaan de pagina vermelden hoe u in onze praktijk in gemiddeld 3-4 behandelingen van uw Tennisarm Tennis Elleboog af kan komen.

Wat is een Tennisarm?

Een tennisarm wordt ook wel een tenniselleboog of epicondylitis lateralis humeri genoemd? Het betreft hier pijnlijke peesaanhechtingen, van de spieren, van de gemeenschappelijke vinger- en polsextensoren (de spieren die er voor zorgen dat u uw handrug en vingers omhoog kunt bewegen in de richting van de elleboog). De pijn wordt gevoeld aan de buitenzijde van de elleboog te hoogte van de buitenste epicondyl van de elleboog. Oftewel de knobbel die u aan de buitenzijde van uw elleboog voelt. 

De pees aanhechtingen kunnen ontstoken zijn (tendinitis). Echter, dit komt alleen voor in de acute ontstaan fase van de tennisarm (circa de eerste 4 dagen na het ontstaan van de pijn aan de elleboog). Daarna gaat de tendinitis over in een tendinose. Een tendinose is een achteruitgang (degeneratie) van de kwaliteit van de desbetreffende pezen met alle gevolgen van dien.

De peesproblemen ontstaan langzaam en komen door een te hoge basisspanning in de aanwezige spieren waardoor een langdurige en continue trek op de pezen ontstaat. Pezen zijn hier niet tegen bestand waardoor de pezen op den duur problemen gaan geven met als gevolg een Tennisarm – Tenniselleboog. Dit proces kan jaren duren eer de daadwerkelijke Tennisarm de kop op steekt. Veel mensen ervaren een steeds erger wordende pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Dit kan dusdanig pijnlijk worden dat normaal functioneren met de arm steeds lastiger wordt.

Tenniselleboog symptomen

De navolgende klachten symptomen kunnen in meer en mindere mate voor komen bij een Tennisarm - Tenniselleboog. Deze lijst is niet uitputtend en in sommige gevallen treden er ook andere symptomen op bij een Tennisarm.

  • Pijn rondom de knobbel (epicondyle) die aan de buitenzijde van de elleboog zit.
  • Krachtverlies in de arm/hand. Bv. moeite met het met gestrekte arm oppakken van iets zwaars.
  • Hard aanvoelende onderarm.
  • In sommige gevallen moeilijk kunnen strekken van de elleboog.
  • Een zwelling aan de buitenzijde van de elleboog.
  • Uitstralingspijn vanuit de elleboog naar de rest van de arm.
  • Verkorte onderarm spieren.
  • Moeilijk kunnen rekken van de onderarmspieren.

Oorzaak Tennisarm

De oorzaak van een Tennisarm is vaak een lichte continuerende kracht van de spieren in uw onderarm op de peesaanhechtingen aan de buitenzijde van de elleboog.
Spieren hechten met hun pezen vast aan botten. Wanneer er continu een te grote spanning staat op uw spieren betekent dat, dat er steeds kracht blijft staan op uw pezen. Pezen zijn daar niet tegen bestand en gaan op een gegeven moment (pijn)klachten geven. De Tennisarm Tenniselleboog is dan geboren.

En waar moet je dan aan denken kwa oorzaken voor het veroorzaken van de Tennisarm in het dagelijks leven? Een aantal voorbeelden zijn het veel met de mobiele telefoon in handen zitten; muizen achter de pc; repeterend werk zoals bv voegen in de bouw etc etc.

Daarnaast zien wij in de praktijk ook vaak dat mensen te lang doorlopen met een Tennisarm Tennis Elleboog. Dat is erg jammer want een Tennisarm is makkelijk te verhelpen. In onze praktijk hebben wij meestal maar 3-4 behandelingen nodig om u van uw Tennisarm Tenniselleboog af te helpen.

Tenniselleboog test

Er is een simpele test waarvan de uitslag een aanwijzing kan geven voor het hebben van een Tennisarm Tenniselleboog:
Pak met een gestrekte arm, waarvan de rugzijde van de hand omhoog wijst, een stoel op. Geeft dit een pijnlijk gevoel aan de buitenzijde van uw elleboog? Dan is de kans aanwezig dat u een Tennisarm heeft. Om het zeker te weten is nader onderzoek van een in tennisarmen gespecialiseerde therapeut nog wel nodig.

In onderstaande video wordt de bovengenoemde test voor gedaan alsmede een andere test die u een indicatie kunnen geven voor het hebben van een Tennisarm- Tenniselleboog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat te doen tegen een Tennisarm?

Het is belangrijk dat u zichzef zsm laat behandelen voor uw Tennisarm. Een gemiddelde Tennisarm heeft circa 6-8 weken nodig om definitief te herstellen. Wij hebben doorgaans aan 3-4 behandelingen voldoende om u van uw Tennisarm Tennis Elleboog af te helpen. Over onze unieke behandelmethode leest u onderaan de pagina meer. 

Welke factoren spelen oa een rol in de Tennisarm behandeling?:

1. Is er sprake van een bewegingsbeperking in de elleboog en mogelijk aanwezige verdikkingen?
2. Zijn er bijkomende schouder en nekklachten?
3. Hoe is de staat van de te behandelen spieren, pezen, kapsels en gewrichten?
4. Heeft de patiënt bv al een operatie aan de Tennisarm gehad of mogelijk injecties?

De basis van het behandelen van een Tennisarm Tenniselleboog is de spanning in de aangedane pezen en spieren zo snel mogelijk te verlagen en in een dusdanige staat terug te brengen zodat ze weer normaal en pijnloos gaan functioneren. Oftewel we pakken de oorzaak van het ontstaan van uw Tennisarm aan. De pijnlijke elleboog is doorgaans het gevolg van overbelasting van spieren in uw onderarm.

De behandeling zelf is bij elke patiënt anders en afgestemd op de omstandigheden waarin de Tennisarm - Tenniselleboog zich presenteert. Ieder mens is immers verschillend en regelmatig moeten we vindingrijk zijn om de patiënt van zijn Tennisarm af te helpen.

Naast onze manuele behandeling van uw Tennisarm geven wij onze patiënten ook uitgebreide adviezen en een simpele kort durende rek oefening mee voor thuis. Deze rek oefening helpt de pees en spierkwaliteit enorm te verbeteren wat het herstel van uw Tennisarm in de hand werkt.

Waarin verschilt onze behandeling, van uw Tennisarm, t.o.v. van andere (fysio)therapeuten?

De door ons ontwikkelde behandelmethode van uw Tennisarm (methode "Heistek") wijkt sterk af van de doorsnee voorgeschreven fysiotherapie behandeling en is uniek in Nederland (lees meer over hoe onze unieke werkwijze tot stand gekomen is in het hoofdstuk "over ons"). Daar wij als praktijk de oorzaak van uw tennisarm aanpakken is het slagingspercentage heel hoog. Veelal zien we om ons heen dat therapeuten zich tijdens de behandeling vrijwel alleen met de pijnlijke elleboog bezig houden (gevolg) terwijl de oorzaak van de Tennisarm  vergeten wordt. Hierdoor zijn de meeste behandelingen derhalve niet effectief genoeg.

De bij de Tennisarm behandeling gebruikte specialistische technieken dringen diep door in de weefsels. Die technieken zijn niet door iedereen te gebruiken. Ze vragen veel kennis van de anatomie maar vooral veel opgedane ervaring in de behandeling van de Tennisarm. Doorgaans zijn 3-4 behandelingen voldoende (in dik 95% van de door ons behandelde tennisarmen). In uitzonderlijke gevallen zijn meer behandelingen nodig. 

In onze praktijk behandelen wij heel veel patiënten met Tennisarm klachten. Wat wij in een week aan Tennisarmen behandelen krijgt een niet gespecialiseerde therapeut gemiddeld in een jaar tijd in zijn praktijk. Derhalve hebben we veel ervaring met het behandelen van deze vervelende en pijnlijke kwaal. Daar komt bij dat bij ons in de praktijk de oorzaak van uw Tennisarm wordt verholpen en we niet aan symptoombestrijding doen. 

Tennisarm Tenniselleboog oefeningen

In onze praktijk geven we ter bevordering van onze behandeling een rekoefening mee. Op de navolgende pagina is die rekoefening te zien met een Filmpje: Oefening Tennisarm Tenniselleboog

Als u gelijk een afspraak wilt maken om zsm van uw Tennisarm af te komen kunt op de pagina afspraak maken terecht.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Tennisarm behandeling
Tennisarm behandeling