• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Gevolgen te lange nagels hond

Helaas lopen veel honden rond met te lange nagels. Wat zijn de gevolgen van te lange nagels bij uw hond en wanneer zijn de nagels te lang?

Wanneer heeft mijn hond te lange nagels?

Het is redelijk simpel te zien of uw hond te lange nagels heeft. Wanneer de nagels scheef gaan staan, door de overdruk van de lange nagels, is het overduidelijk dat de nagels te lang zijn. Sommige nagels groeien zelfs rond in een cirkel. Spreekt voor zich dat de nagels dan ook te lang zijn. Daarnaast kan u ook naar het geluid van het lopen van hond luisteren. Wanneer u hoort dat de nagels op de grond tikken (bv op parket of het asfalt) zijn ze meestal te lang. In de praktijk zien we vaak dat de nagels aan de voorpootjes eerder de neiging hebben te lang te worden dan de nagels aan de achterpoten. Wat absoluut niet wil zeggen dat te lange nagels aan de achterpoten van de hond niet voorkomen!

Ook geven sommige (maar zeker niet alle) honden zelf aan als de nagels te lang zijn. Ze kunnen er aan gaan zitten bijten, likken en trekken. 

De gevolgen van te lange nagels bij uw hond.

Als de nagels van uw hond te lang zijn komt er met lopen veel druk op de nagels te staan. Dat kan er voor zorgen dat de nagels, zeker bij een acute beweging, afscheuren wat heel pijnlijk is voor uw hond en niet zelden zal de nagel fors gaan bloeden. in sommige gevallen is de scheur dusdanig dat een operatie bij de dierenarts dan noodzakelijk is. Daarnaast kunnen de nagels, als ze te lang zijn, dwars op de poot gaan staan. Ipv verticaal staan de nagels dan meer horizontaal tov van het pootje van de hond. Ook dit wordt veroorzaakt door overdruk op de te lange nagels. Het indiercte gevolg hiervan is dat de kleine gewrichtjes in de poten van de hond overbelast raken met alle gevolgen van dien. Te denken valt dan aan op den duur ontstekingen in de gewrichtjes van de poot en artrose.

Indien de nagels van de hond te lang zijn zie je bijna ook altijd problemen elders in het lichaam optreden. Als de poot niet goed neergezet kan worden, door de te lange nagels, zal de hond gaan compenseren wat altijd zijn effect heeft op de rest van het lichaam. Maw er kunnen dus op den duur ook bv problemen in de hals en/of rug plaats gaan vinden. Ons advies is dan ook zeker, nadat de te lange nagels geknipt zijn, om de hond uitgebreid klinisch te laten onderzoeken op eventuele compensaties in het lichaam. Het lichaam van uw hond heeft zich door het afwijkende lopen met de te lange nagels aangepast. Wanneer de nagels eenmaal geknipt zijn heeft het lichaam vaak moeite om weer "gezond" te gaan bewegen. Hierdoor kunnen op den duur forse problemen elders in het lichaam ontstaan. Door een uitgebreide Osteopathie Chiropractie behandeling kunnen de opgebouwde blokkades in het lichaam worden opgelost zodat de hond weer goed en probleemloos kan bewegen.

Uiteraard kunnen te lange nagels bij uw hond nog meer problemen veroorzaken maar dat komt minder voor dan bovenstaande problemen.

Te lange nagels bij uw hond knippen

Het knippen van de nagels dient voorzichtig te gebeuren. Een deel van de nagel is levend. Wanneer er in het levende deel van de nagel geknipt wordt zal dat pijn doen bij de hond en doorgaans gaat het dan ook fors bloeden. Bij een witte nagel is goed te zien waar het levende deel van de nagel begint. Bij een donkere nagel niet dus zal u goed moeten opletten dat u niet te veel van de nagel afknipt. Indien u het eng vindt om de nagels van uw eigen hond te knippen kunt u de dierenarts (assistent)  vragen de te lange nagels van uw hond te knippen. Wij kunnen dat helaas verzekering technisch niet voor uw hond doen.

Als u uw hond, na het knippen van de te lange nagels, uitgebreid wil laten onderzoeken en behandelen om eventueel opgelopen blokkades te onderzoeken en te behandelen kunt u contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Marlene Heistek osteopaat chiropractor honden
Ronald Heistek osteopaat chiropractor honden