• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
 • Unieke behandelwijzen

Halitose: een onaangenaam ruikende slechte adem

Wat is de halitose? 

Een onaangenaam ruikende stinkende adem, ook wel halitose genoemd, is een veel voorkomende aandoening die kan leiden tot schaamte en sociale onzekerheid. In meer dan 90% van de gevallen wordt halitose veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. In dit artikel gaan we dieper op halitose in: Wat de oorzaken zijn en effectieve tips om je Halitose te behandelen.

Oorzaak Halitose

Halitose is dus een aandoening waarbij de adem een onaangename geur heeft. De geur wordt meestal veroorzaakt door bacteriën in de mond maar niet altijd. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?:

 • Bacteriën in de mond die zich voeden met etensresten en suikers uit de voeding en het drinken. Deze bacteriën produceren gassen die een vieze geur hebben.
 • Halitose veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Als je je tanden en tandvlees niet goed en regelmatig flost en poetst (verzorgt), kunnen bacteriën zich ophopen en een slechte adem veroorzaken.
 • Tandvleesontsteking of parodontitis: (heftige) ontsteking van het tandvlees, waardoor er meer bacteriën in de mond komen. Meestal veroorzaakt door te weinig mondverzorging zoals regelmatig en goed poetsen.
 • Een droge mond: Een droge mond kan de groei van bacteriën bevorderen.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen de smaak en geur van de adem veranderen.
 • Specifieke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en koffie kunnen de adem tijdelijk een onaangename geur geven.
 • Medisch aandoeningen: In zeldzame gevallen kan halitose worden veroorzaakt door een medische aandoening, zoals een slechte spijsvertering, een leveraandoening of een nieraandoening.

Deze lijst is niet onuitputtelijk. Zit uw oorzaak er niet tussen dan is het raadzaam om uw tandarts eens om advies te vragen.

Klachten en symptomen bij slechte adem

Een slechte adem wordt vaak opgemerkt door de directe omgeving en de persoon zelf merkt het niet altijd op. Wel wordt soms een vieze smaak in de mond waar genomen. Afhankelijk van de oorzaak van de Halitose kunnen ook andere klachten aanwezig zijn.

Halitose Behandeling

 • Flos elke dag 2-3 keer na het eten.
 • Poest de tanden bij voorkeur 2-3 keer per dag met Mastiha tandpasta met fluoride. Mastiha staat er om bekend dat het de bacterien, die de Halitose veroorzaakt, dood maakt (hier zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan). Daarnaast zorgt de fluoride voor sterker glazuur op de tanden en helpt het het eventueel aangetaste glazuur te herstellen.
 • Spoel de mond 2-3 keer per dag met Mastiha mondwater om de overgebleven bacterien zoveel als mogelijk weg te krijgen uit de mond. Mastiha mondwater zorgt namelijk voor het onschadelijk maken van de slechte bacteriën in de mond. Ook het mondwater met Mastiha is onderzocht en effectief bevonden bij Halitose
 • Schraap de tong minimaal 2 keer per dag met een speciale tongschraper. Op de tong groeiende bacterien kunnen ook een zwavelachtige geur verspreiden.
 • Drink voldoende vocht. Een droge mond ruikt eerder dan een mond die vochtig is. Dit is ook de rede waarom mensen doorgaans bij het opstaan sterker uit hun mond ruiken dan overdag. Dit omdat er in de nacht niet gedronken wordt en de mond daardoor opdroogt.
 • Suikers in voedingsmiddelen zijn een perfecte voedingsbron  voor de bacteriën in de mond. Eet daarom zo min mogelijk suiker en wanneer u wel suiker eet is het verstandig om daarna de mond goed te spoelen met water. 
 • Vermijd roken. Roken geeft een slechte mondgeur en is daarnaast een bron voor infecties in de mond die ook vies gaan ruiken.
 • Realiseer dat bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie en knoflook bepaalde geuren afgeven na inname. Hou daar rekening mee als u die dag een sociale gebeurtenis heeft.

Wanneer bovenstaande tips allemaal goed nageleefd worden zal je merken dat je Halitose (stank uit de mond) snel verbeterd. Alle tips tezamen geven het beste en snelste resultaat.

Ben jij op zoek naar een effectieve behandeling om je slechte adem te bestrijden? Volg dan bovenstaande tips en bestel direct de mastiha mondwater en Mastiha  tandpasta met fluoride die in onze webshop te koop zijn. Deze producten zijn klinisch bewezen effectief in het verminderen van bacteriën in de mond, waardoor je adem weer fris wordt. Mastiha is een natuurlijke stof (hars van een boom uit Griekenland) die ontstekingsremmend, antibacterieel en antioxiderend werkt en de Fluoride in de Mastiha tandpasta helpt om je tanden sterk en gezond te houden. Hoe eerder je begint hoe sneller je adem weer frisser zal ruiken. De Mastiha is ook effectief tegen oa Parodontitis.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Mastiha tegen Halitose
Mastiha tegen Halitose