• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Schimmels in de hoefwand

Regelmatig komen we hoeven tegen van paarden met scheuren erin. Wanneer is er sprake van een schimmel en wat kan je er dan eventueel aan doen?

Scheuren ontstaan door slecht onderhoud (bv niet aanspreken flares, te lange toon) zijn altijd recht. Een scheur ontstaan door schimmel is altijd grillig. Ze zien er op bepaalde plekken uit als dwarrels. Een rechte scheur kan door schimmel grillig worden. Een scheur hoeft niet door-en-door te zijn (zie onderzijde hoef, loopt scheur door in wand-witte lijn?, kwaliteit witte lijn?). Een rechte scheur kan vanuit de onderzijde al laten zien dat een schimmel binnenkort een weg naar boven en buiten gaat vreten (zie witte lijn). Een verwaarloosde schimmel vreet zich steeds meer omhoog de hoef in. Uiteindelijk zal de hoefwand dusdanig aangetast worden dat operatief verwijderen van de hoefwand door een dierenarts nog de enige optie is. Dat dat natuurlijk zoveel als mogelijk voorkomen dient te worden spreekt voor zich

Wat te doen om een schimmel zsm aan te pakken:

Week de hoef 3x per week in appelazijn om de PH-waarde in de voet onaantrekkelijk te maken voor schimmels. Zet de hoef in een emmer/hoefzak/Tubbease en vul die met appelazijn totdat de scheur helemaal onder staat. Doe dit circa 15 minuten. De appelazijn kan onverdund gebruikt worden. Echter, wanneer de schimmel al irv de kroonrand zit is verdunnen noodzakelijk omdat de appelazijn te agressief is voor de kroonrand en de weefsels hogerop. Dan kan 1 deel appelazijn en 2 delen water gebruikt worden en kan de hele hoef geweekt worden als dat nodig is. De appelazijn kan meerdere keren gebruikt worden cq aangevuld worden met nieuwe appelazijn als er te weinig meer inzit.

Ga hier mee door tot de schimmel helemaal verdwenen is uit de hoef. Dat heeft soms een lange adem nodig maar is beter dan een hoefwand die helemaal los komt. Een ervaren Osteopaat of bekapper kan dmv kloppen op de hoef horen hoe ver de schimmel al in de hoefwand zit.

Hoe is het te zien dat de schimmel uit de hoef verdwenen is?:

De schimmel is pas weg wanneer de scheur niet verder scheurt en de witte lijn mooi wit/gelig is zonder verstoringen (met dien verstande, dat de verstoringen er altijd wel zijn, maar die mogen niet 'dooreten' richting de ongepigmenteerde wand of richting de zool). Schimmels zijn zeer handnekkig en om ze te verslaan is een lange adem nodig.

Je ziet regelmatig dat er een V vorm in de scheur gemaakt wordt door de hoefsmid. De v vorm is alleen zinvol in geval van een schimmel die je zo ver als mogelijk eruit wilt snijden, wanneer deze al flink omhoog is gekropen en na vier wkn behandelen nog steeds actief is. Uiteraard na het snijden van de V vorm in de hoefwand wel doorgaan met de behandeling met de Appelazijn.

NB Een scheur ontstaan door een te grote interval tussen bekappingen zijn makkelijk te voorkomen door de bekap interval te verkorten (uitzonderingen zijn voeding, tegen boxwand trappen etc).

Mochten er nog vragen zijn dan kan er altijd contact met ons worden opgenomen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl