• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Schimmels in de hoefwand

Regelmatig komen we hoeven tegen van paarden met scheuren erin. Wanneer is er sprake van een schimmel (ook wel white line desease genoemd) en wat kan je er dan aan doen?

Scheuren ontstaan door slecht onderhoud (bv niet aanspreken flares, te lange toon) zijn altijd recht. Een scheur ontstaan door schimmel is altijd grillig. Ze zien er op bepaalde plekken uit als dwarrels (bliksemschicht). In een rechte scheur kan op den duur wel een schimmel ontstaan. De schimmel ziet immers zijn kans in de opgelopen scheur om "zijn werk" te gaan doen.

Een scheur hoeft niet door-en-door te zijn (zie onderzijde hoef; loopt de scheur door in wand-witte lijn?, kwaliteit witte lijn?). Een rechte scheur kan vanuit de onderzijde al laten zien dat een schimmel binnenkort een weg naar boven en buiten gaat vreten (zie witte lijn). Een verwaarloosde schimmel vreet zich steeds meer omhoog de hoef in. Uiteindelijk zal de hoefwand dusdanig aangetast worden dat operatief verwijderen van de hoefwand door een dierenarts nog de enige optie is. Dat dat natuurlijk zoveel als mogelijk voorkomen dient te worden spreekt voor zich.

Voorbeelden schimmel in de hoefwand

schimmel hoefwand paard

Op bovenstaande foto is duidelijk een beginnende schimmel in de hoefwand te zien. De scheur is "grillig" en de schimmel begint zich een weg naar boven te "eten". Nu ingrijpen is belangrijk om verdere problemen te voorkomen: Wegsnijden van de schimmel en direct daarna gaan behandelen met Prob Olja.

Uitgesneden Schimmel hoefwand paard

Op foto hierboven is te zien dat de hoefsmid de schimmel mooi heeft uitgesneden. De witte lijn is zichtbaar en vrij van verstoringen. Echter onderaan zie je nog een klein zwart streepje zitten. Dit is nog een restje schimmel. Dit was echter niet weg te snijden omdat je dan te diep in de hoef zou moeten snijden. Maw het is heel belangrijk om deze hoef vanaf nu te gaan behandelen met Prob Olja. De Prob Olja doodt de schimmel en de hoef kan weer gezond uitgroeien. Een gezonde hoef groeit gemiddeld circa 1 cm per maand. Maw dit paard zou over ongeveer3-4 maanden weer een mooie gezonde hoef hebben, zonder schimmel, wanneer de schimmel dagelijks behandeld zou worden met Prob Olja. 

Uitgesneden Schimmel hoefwand paard

De schimmel in de hoef hierboven is ook zover als mogelijk weggesneden en wat overblijft is een zwart lijntje (resterende schimmel) in het midden. Indien dat zwarte lijntje (de schimmel dus) nu niet behandeld wordt zal de schimmel zich verder door eten in de hoefwand en kan je weer opnieuw beginnen. De hoef kan nu zonder verdere behandeling met Prob Olja niet gezond uitgroeien. 

Actieve schimmel in de hoefwand paard

De foto hierboven laat iets interessants zien. Er is een poging gedaan om de schimmel in de hoefwand weg te snijden. Echter als je goed kijkt, is moeilijker te zien omdat de hoef zwart is, zie je precies in het midden van het uitgesneden stuk hoefwand een kronkelende lijn (= de baan van de schimmel) lopen. Die lijn loopt al verder door dan het uitgesneden stuk hoefwand. In dit geval heeft de schimmel dus, ondanks het uitsnijden, zijn kans gezien om zich verder omhoog de hoefwand in te vreten. Het advies is dus bij deze hoef om de schimmel direct verder uit te snijden en daarnaast elke dag te behandelen met Prob Olja. Er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat de schimmel bij de kroonrand terecht komt. In dat geval zullen de gevolgen ernstig zijn.

Schimmel "uitroeien" in de stal en het weiland.

Het is belangrijk te weten dat de schimmel, die de hoeven aantast, overal aanwezig is. In de stal, het weiland etc etc. Maw de schimmel uitroeien kan niet. Echter, de schimmel pakt zijn kans als die zich voordoet. Een slecht bekapte hoef zal dus eerder vatbaar zijn voor een schimmel dan een netjes op tijd bekapte hoef zonder scheuren. Zorg daarnaast voor goede voeding, schone stal en voldoende beweging.

Paarden, die met ijzers beslagen zijn, zijn doorgaans vatbaarder voor schimmels in de hoefwand. Elke nagel in de hoefwand zorgt voor een gat in de hoefwand. De ideale start voor het ontwikkelen voor een schimmel.

Wat te doen om de schimmel in de hoefwand zo snel mogelijk weg te krijgen?

Daar zijn 2 methodes voor die effectief werken:

Week de hoef 3x per week in appelazijn om de PH-waarde in de voet onaantrekkelijk te maken voor schimmels. Zet de hoef in een emmer/hoefzak en vul die met appelazijn totdat de scheur helemaal onder staat. Doe dit circa 15 minuten per keer. De appelazijn kan onverdund gebruikt worden. Echter, wanneer de schimmel al irv de kroonrand zit is verdunnen noodzakelijk omdat de appelazijn te agressief is voor de kroonrand en de weefsels hogerop. Dan kan 1 deel appelazijn en 2 delen water gebruikt worden en kan de hele hoef geweekt worden als dat nodig is. De appelazijn kan meerdere keren gebruikt worden cq aangevuld worden met nieuwe appelazijn als er te weinig meer in de emmer zit.

Ga hier mee door tot de schimmel helemaal verdwenen is uit de hoef. Dat heeft een lange adem nodig en kan maanden duren maar is beter dan een hoefwand die helemaal los komt. Een ervaren Osteopaat of bekapper kan dmv kloppen op de hoef horen hoe ver de schimmel al in de hoefwand zit.

Het gebruik van appelazijn is voordelig (kwa aanschaf) maar heel erg tijdrovend en niet elk paard wil (een paar keer per week) minimaal 15 minuten stil staan in een emmer met appelzijn en dat maanden lang. Er is inmiddels ook een andere goede oplossing:

Prob Olja

Prob Olja is een natuurlijk produkt uit Zweden dat zeer vloeibaar is en extreem zuinig in gebruik. Het bevat naast oa dennenteer ook een terugvettende alcohol. Dit type  alcohol staat er om bekend zeer vloeibaar te zijn en kruipt in de kleinste gaatjes en kiertjes. Dus zeker ook uitermate geschikt als het paard beslagen is met een ijzer maar last heeft van schimmel in de hoef. Door het ijzer kan er niet makkelijk op elke plek behandeld worden maar met de zeer vloeibare olja komt het doorgaans wel op de moeilijk bereikbare plekken. Wanneer de hoef elke dag ingedruppeld wordt met de Prob Olja zal de schimmel dood gaan en kan de hoef weer gezond uitgroeien.

De Prob produkten worden in Zweden door veel dierenartsen aanbevolen.

Ps de Prob Olja wordt ook veelvuldig gebruikt bij rotstraal maar is ook jeuk remmend en te gebruiken bij zomereczeem in bv de manen of staartwortel.

Schimmel in de hoefwand uitsnijden

Om de schimmel zo effectief mogelijk aan te pakken is het raadzaam de schimmel zover als mogelijk bloot te leggen. Dit kan door het wegsnijden van een deel van de aangetaste hoefwand. Voor een goede bekapper/hoefsmid is dat een koud kunstje. Uiteraard na het uitsnijden van de schimmel in de hoefwand wel doorgaan met de behandeling met de Appelazijn of Prob Olja.

NB Een scheur ontstaan door een te grote interval tussen bekappingen zijn makkelijk te voorkomen door de bekap interval te verkorten (uitzonderingen zijn oorzaken zoals slechte voeding, tegen boxwand trappen etc).

Hoe is het te zien dat de schimmel uit de hoef verdwenen is?:

De schimmel is pas weg wanneer de hoefwand vrij is van scheuren en de witte lijn mooi wit/gelig is zonder verstoringen (met dien verstande, dat de verstoringen er altijd wel zijn, maar die mogen niet 'dooreten' richting de ongepigmenteerde wand of richting de zool). Schimmels zijn zeer handnekkig en om ze te verslaan is een lange adem nodig.

De Prob Olja is bij ons te koop in onze webshop. Daarnaast hebben wij de Prob olja ook altijd bij ons tijdens onze behandelrondes en kan dan gekocht worden.

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl