• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
 • Unieke behandelwijzen

CPL paarden

Wat is CPL bij paarden? Wat zijn de oorzaken, tips om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen, als die last heeft van CPL, en wat is de meest effectieve behandeling die er nu is?

Mok of toch Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL)? Wat is het Verschil?

Mok of toch Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL)? Het lijkt wellicht verwarrend, maar er bestaat een duidelijk onderscheid tussen deze twee aandoeningen die de benen van paarden kunnen treffen. Terwijl "mok" een verzamelnaam is voor verschillende aandoeningen aan paardenbenen, vertegenwoordigt Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL) een ernstige en chronische toestand die soms zelfs leidt tot het inslapen van paarden. 

Wat is CPL bij paarden?

CPL begint vaak met symptomen die lijken op mok, zoals kloven, korsten en dikke benen rond de kootholte van het paard. Echter, in tegenstelling tot mok, verergert CPL geleidelijk en kan het zich verspreiden.

Dit komt omdat de lymfevaten* van het (koudbloed) paard slecht functioneren doordat er te weinig elastine aanwezig is in de weefsels. Vocht wordt zodoende niet goed genoeg  afgevoerd en hierdoor kan het paardenbeen dik worden, ribbels, bulten en diepe kloven gaan vertonen. Dit wordt steeds erger en gaat meer pijn doen. In de kloven en huidplooien kunnen dan weer schimmels en bacterien gaan zitten die de huid stuk maken. Hierdoor ontstaat er een soort van vicieuze cirkel. Het kan jaren duren eer de symptomen van CPL zich openbaren. Er is helaas nog geen definitieve oplossing in de diergeneeskunde.

* Lymfe is een kleurloze vloeistof die door het lymfevatenstelsel en klieren van het lichaam stroomt. De functie van Lymfe is oa het afvoeren van vocht en afvalstoffen, evenals het ondersteunen van het immuunsysteem. 

Welke paarden krijgen CPL?

CPL komt veel voor bij trekpaarden en koudbloeden. Hierbij kan je dan denken aan de volgende rassen:Belgisch trekpaard, Shires, Clydesdales en Tinkers.
Naast het feit dat deze type paarden er gevoelig voor zijn, is het ook erfelijk waardoor het in bepaalde bloedlijnen vaker voorkomt. Wanneer duidelijk is dat een paard CPL heeft is het daarom heel verstandig om niet met het bewuste paard verder te fokken. 

CPL onder controle houden

Helaas is CPL progressief (= steeds erger wordend). Echter kan het paard wel zoveel als mogelijk ondersteund worden om de symptomen van CPL te verzachten en het lichaam te ondersteunen de progressie af te remmen.

Wat kan je doen om je paard te ondersteunen bij CPL:

 • Zorg voor continue beweging en stimuleer vrije beweging voor het paard. Het houden van het paard in een box zal de cpl absoluut niet te goede komen.
 • Zorg voor een droge en schone leefomgeving.
 • Kies voor een sobere gezonde voeding (echt hooi, dus niet geseald) met zo min mogelijk (toegevoegde) suikers.
 • Laat de hoeven zeer frequent bekappen en vermijd ijzers. Ijzers belemmeren het hoefmechanisme waardoor de lymfebanen, die toch al niet goed functioneren, het nog zwaarder krijgen.
 • Overweeg het teveel aan beharing op de benen weg te scheren. Teveel beharing zorgt oa voor een vochtige omgeving waarin bacterien ed zich prettig voelen met alle gevolgen van dien voor de huid.
 • Zorg dat het paard zo min mogelijk stress ervaart. Stress kost het lichaam energie die het paard beter kan gebruiken om de CPL af te remmen.
 • Houd de benen goed verzorgd.

Meest effectieve behandeling van CPL

Zoals gezegd is CPL niet te genezen en is het progessief. Echter bestaan er middelen die de (pijnlijke) gevolgen van CPL kunnen verzachten en de progressie kunnen afremmen. Op dit moment staan de PROB produkten bekend als meest effectief. De Prob produkten zijn 100% natuurlijk, ontwikkeld in paardenland Zweden en worden daar door veel dierenartsen aanbevolen. Op de afzonderlijke produkt pagina's van de Prob produkten staat meer informatie over elk produkt.

Door het gebruik van deze produkten kan er voor gezorgd worden dat de neven effecten van de CPL zoals kloven, infecties, (stinkende) wondjes, harde huid etc etc zoveel als mogelijk worden aangepakt cq de progressie wordt afgeremd. Hierdoor kan het paard minder pijn ervaren, wordt de kans op verdere infecties verkleint en wordt de huid verzacht waardoor het paard beter kan gaan lopen.

Uiteraard is het makkelijker om een gezonde huid gezond te houden dan een ongezonde huid weer gezonder te krijgen. Maw begin vroegtijdig met de onderstaande behandeling als er een vermoeden van CPL is. Hoe eerder je er mee begint hoe beter doorgaans de resultaten zijn op de korte en lange termijn.

Volg onderstaande stappen om uw paard te behandelen bij CPL:

 • Was de benen van het paard elke week met Prob shampoo en laat de shampoo goed en lang intrekken (bij voorkeur een half uur). Spoel de shampoo daarna goed uit. Scheer daarnaast het teveel aan vacht op de benen weg.
 • Daarna kunnen de benen besprenkeld worden met Prob Olja. De Olie vloeit extreem makkelijk uit en komt in alle hoekjes en kiertjes (kloven). Er zit oa een klein beetje terugvettend alcohol in wat er voor zorgt dat jeuk sterk verminderd en alles ontsmet. Hou er rekening mee dat een paard met zeer diepe pijnlijke kloven het mogelijk niet prettig vindt om met deze olie behandeld te worden. Het is een afweging om de olie wel of niet te gebruiken op die momenten. Het gebruik ervan kan gevoelig zijn. 
 • Tot slot de aangedane plekken insmeren met Prob supercreme. Deze creme met oa aloe vera en dennenteer verzacht en verzorgt enorm wat heel erg prettig is voor het paard. 

Omdat Prob supercreme niet altijd makkelijk aan te brengen is in diepe kloven hebben we derhalve het advies erbij gezet om de Prob Olja te gebruiken. De Prob Olja  komt wel makkelijk in diepe kloven maar kan dus als neveneffect hebben dat het wellicht te gevoelig is om te gebruiken. Indien de Prob olja tezamen met de de Prob Shampoo en de Prob supercream gebruikt wordt is de kans op verzachting van de symptomen van de CPL en het afremmen van de progressie van de CPL wel het grootst.

Bestel nu direct de Prob produkten om uw paard te ondersteunen bij de CPL. Wanneer u het gehele prob pakket koopt krijgt u korting in onze webshop.

 

 

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl