• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Mok bij paarden: Wat is het beste middel om mee te behandelen? Symptomen en oorzaken.

Mok, een veelvoorkomend en soms zeer hardnekkig probleem bij paarden. Deze aandoening bevindt zich voornamelijk in de kootholte en wordt vaak gezien aan de achterbenen maar komt zeker ook aan de voorbenen voor. Mok kan veel verschillende oorzaken hebben en een goede behandeling er van is heel belangrijk. Wat is het meest effectieve middel om mok te behandelen? Wat zijn de mogelijke oorzaken, symptomen en de relatie met voeding. Lees het in onderstaande hoofdstukken.

Meest effectieve (natuurlijke) behandeling van de Mok

Op dit moment staan de Zweedse "Prob" producten bekend als meest effectief om Mok bij paarden te behandelen. Bij Mok zijn de volgende Prob producten het meest gebruikt: Prob Supercreme, Prob shampoo en Prob Olja. Deze producten zijn in paardenland Zweden ontwikkeld en worden daar door veel dierenartsen aanbevolen. Ze zijn 100% natuurlijk en vrijwel alle paarden verdragen de producten.

Bij forse Mok is het raadzaam de benen eerst goed te wassen met Prob shampoo. Doe dit 1 x per week en ga daar mee door totdat de mok verdwenen is. Laat de shampoo elke keer lang intrekken (cirac 30 minuten) waardoor de bestandsdelen in de shampoo hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Vervolgens is het zaak de Prob Shampoo goed uit te spoelen. De Prob shampoo kalmeert oa de geïrriteerde huid, is verzachtend en tevens licht desinfecterend.

Mocht er sprake zijn van (diepe) kloven dan is het advies om daarna elke dag Prob Olja aan te brengen op de kloven. De Prob olja is extreem vloeibaar en komt in de kleinste kloofjes. De Prob Olja is daarnaast desinfecterend, terugvettend en vochtinbrengend. Ook werkt deze Olie jeukremmend (De Prob Olja wordt daarom ook veelvuldig gebruikt bij zomereczeem). Dat is voor uw paard fijn omdat kloven flink kunnen jeuken.

Tot slot is het dan raadzaam elke dag de Prob Supercreme aan te brengen. De Prob Supercreme is speciaal ontwikkeld om de huid te kalmeren en te herstellen. Met natuurlijke ingrediënten zoals Aloe Vera en dennenteer, alsmede de doordachte formule, helpt het bij het verlichten van de symptomen en het bevorderen van de genezing van de Mok bij uw paard.

Herhaal dit dagelijks tot de Mok bij uw paard genezen is.

Symptomen van Mok bij Paarden

Het is belangrijk om de symptomen van mok bij paarden te herkennen, zodat je snel kunt ingrijpen met de meest effectieve behandeling. Symptomen zoals schilfers, korstjes, roodheid, eczeem, kloven in de kootholte, jeuk, schurft, huidontsteking (dermatitis) en kreupelheid kunnen wijzen op mok. In sommige gevallen kan vochtig eczeem of zwelling van het onderbeen optreden. Het is essentieel om deze symptomen tijdig op te merken en gericht actie te ondernemen.

Mok paard benen

Op bovenstaande foto is heel duidelijk mok te zien in de kootholte.

Bij acute forse zwelling van het been/benen (olifantenbeen/Einschuss) is het heel belangrijk om direct een paardenarts te raadplegen!!

Indien de Mok hogerop in het been zit spreekt men van Rasp.

Oorzaken van Mok bij Paarden

Mok is een huidaandoening die zowel door externe als interne factoren kan worden veroorzaakt. Externe factoren, zoals bacteriën, mijten, schimmels, nattigheid, vuil en zonlicht spelen een cruciale rol bij het ontstaan van mok. Bij verminderde weerstand kunnen deze factoren de huid aantasten. Interne factoren, met de nadruk op voeding, zijn ook van groot belang. 

Deze onderliggende oorzaken kunnen de huidafweer verzwakken en secundaire bacteriële infecties bevorderen. Door de leefomgeving van het paard zo schoon en droog mogelijk te houden win je al een groot deel. Zorg daarnaast voor voldoende beweging en de juiste voeding (Daar komen we hieronder nog op terug).

Bij sommige paarden geeft de Mok ook jeuk. Die paarden zie je dan veelvuldig stampen op de grond, zichzelf bijten in de onderbenen danwel schuren.

Voeding en Mok Preventie

Goede en voldoende voeding speelt een cruciale rol in het voorkomen en behandelen van mok bij paarden. Een gezonde darmflora is van groot belang voor een sterke weerstand en een gezonde huid. Zorg voor voldoende ruwvoer in het dieet van je paard om de darmflora in balans te houden en problemen met de maag te voorkomen (maagzweren). Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat circa 50% van de paarden een maagzweer heeft en bij dravers en renpaarden is dat circa 95%. Het is begrijpelijk dat een maagzweer de weerstand van het paard geen goed doet met alle gevolgen van dien.

Vermijd overmatige suikerinname, aangezien dit de darmbacteriën kan verstoren en daarnaast problemen in de maag kan veroorzaken. Ook gedragsproblemen van het paard, door teveel suiker, zijn niet zeldzaam.

Conclusie: Zorg voor Je Paard en Bestrijd Mok Effectief

Het is van groot belang om mok bij paarden serieus te nemen en snel te beginnen met behandelen. Door bewust te zijn van mogelijke oorzaken, symptomen en voedingsaspecten, kun je de gezondheid en het welzijn van je paard verbeteren. Onze Prob SupercremeShampoo en Prob Olja  zijn een waardevolle aanvulling in je strijd tegen mok bij je paard.

De verschillende Prob produkten die je kan gebruiken bij het behandelen van de Mok van je paard kan je in onze webshop direct kopen. Hierdoor kan je zsm beginnen met het behandelen van de mok bij je paard. Je paard zal je dankbaar zijn!

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Prob producten tegen Mok bij paarden