• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Zomereczeem paarden

Alles wat je moet weten over zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) danwel Sheet Itch genoemd, bij paarden: oorzaken, symptomen en meest effectieve behandeling.

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem, ook bekend als staart- en maneneczeem (SME), is een veelvoorkomende allergie bij paarden. Ongeveer 5% van de paardenpopulatie lijdt aan deze aandoening, waardoor het de meest voorkomende allergische huidaandoening is. SME wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op het speeksel van de Culicoides-mug, ook wel knut genoemd. Deze muggen zijn vooral actief tijdens warme en vochtige periodes zoals bij zonsopgang en zonsondergang. Paarden die gevoelig zijn voor het speeksel van deze muggen ervaren een allergische reactie, resulterend in ernstige jeuk, vooral bij de manen en de staartwortel.

Oorzaken van zomereczeem

Het ontstaan van zomereczeem wordt getriggerd door, zoals hierboven te lezen, de beten van de Culicoides mug (knut). Echter niet alle paarden hebben hier last van. Daarom heeft men het vermoeden dat erfelijke aanleg, verminderde afweer en voeding ook en rol spelen. Geslacht heeft geen invloed op het ontwikkelen van zomereczeem, maar de kleur van het paard kan wel een rol spelen. Donkergekleurde paarden en bepaalde sobere rassen, zoals Arabieren, Friezen, IJslanders en Shetlanders, zijn vaak gevoeliger voor zomereczeem.

Symptomen van zomereczeem

De belangrijkste indicator van zomereczeem is ernstige jeuk, wat leidt tot schuren en krabben bij het paard. Meestal concentreert de jeuk zich rondom de manen en de staart, maar het kan zich ook uitbreiden naar de buik. Door het overmatige schuren kan de huid beschadigd raken, met verdikking, plooiing, haarverlies en wondjes als gevolg. Bacteriële infecties kunnen optreden wanneer de beschadigde huid geïnfecteerd raakt.

Hoe ziet zomereczeem eruit?

Zomereczeem heeft verschillende symptomen die meestal optreden op de gevoelige gebieden van het paard, zoals de manen, staart, schoft en buik. 

  • Intense jeuk: Het paard zal constant proberen te schuren of te bijten om verlichting te krijgen van de jeuk.
  • Ontsteking: De huid kan rood, geïrriteerd en ontstoken lijken, vooral in de acute fase van zomereczeem.
  • Haarverlies: Door het schuren kunnen er kale plekken ontstaan, waar het haar is uitgevallen.
  • Korstvorming en zweren: In ernstige gevallen kunnen korsten en zweren ontstaan door het overmatige schuren en krabben.
  • Dikke en donkere huid: In de chronische fase kan de huid verdikken en donkerder worden.

Het is belangrijk om zomereczeem vroegtijdig te herkennen en passende maatregelen te nemen om verdere irritatie en ongemak te voorkomen.

Is zomereczeem erg?

Zomereczeem is een veelvoorkomende allergische huidziekte bij paarden en kan erg hinderlijk zijn. Het veroorzaakt intense jeuk, ontsteking, haarverlies en verdikking van de huid. Het kan het welzijn van het paard aanzienlijk beïnvloeden en ongemak veroorzaken. Daarom is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen om zomereczeem te voorkomen en te behandelen.

Is zomereczeem besmettelijk?

Zomereczeem is geen besmettelijke aandoening en kan niet worden overgedragen van het ene paard op het andere. Het wordt veroorzaakt door de allergische reactie van individuele paarden op het speeksel van bijtende muggen. Het is echter mogelijk dat meerdere paarden in dezelfde omgeving last hebben van zomereczeem vanwege de aanwezigheid van dezelfde muggensoorten.

Het gebruik van een eczeemdeken

Een eczeemdeken is een manier om paarden te beschermen tegen muggenbeten. Deze deken is gemaakt van een elastische stof en heeft een goede pasvorm, zodat muggen er niet onder kunnen komen. het grote nadeel is dat paarden er, zeker met warm weer, enorm onder gaan zweten. Dat kan als gevolg hebben dat er schuurplekken ontstaan op het vacht met alle gevolgen van dien. Daarnaast kunnen de dekens verschuiven en vast komen te zitten in bv de benen en/of het hekwerk met alle gevolgen van dien. Ook het constant op en af doen van de dekens is een behoorlijk tijdrovende klus. Gelukkig is er een andere manier om de zomereczeem aan te pakken.

Het middel tegen zomereczeem paarden

Er is al veel onderzoek gedaan naar de beste methodes en middelen tegen zomereczeem. Onze visie is om te kijken naar de basis. Wat veroorzaakt uiteindelijk de zomereczeem? Dat is dus een allergische reactie door de beten van de knutten. Maw wanneer we proberen te voorkomen dat de paarden gestoken worden door de knutten zal er ook geen allergische reactie optreden. In onze optiek ligt daar dan ook de oplossing om de zomereczeem te voorkomen.

Wanneer we er voor gaan zorgen dat het paard niet aantrekkelijk meer is voor de knutten zullen de paarden ook niet danwel veel minder gestoken gaan worden. Op onze zoektocht zijn wij tegen de PROB producten aangelopen. Deze PROB  producten komen uit Zweden en zijn gemaakt volgens oude receptuur, zijn 100% natuurlijk, en zorgen er voor dat het paard minder aantrekkelijk wordt voor knutten en andere plaaginsecten. 

Vrijwel geen land op de wereld heeft meer last van muggen dan Zweden met zijn talloze meren. Het is dus ook niet vreemd dat de Zweden deze natuurlijke en effectieve produkten hebben ontwikkeld.

Ontdek de produkten van Prob - de meest effectieve oplossing voor zomereczeem bij paarden!

Hoe werkt het? De bedoeling is om de geur van het paard te veranderen. De knutten en andere plaaginsecten raken hierdoor in de war en zullen een ander "slachtoffer" gaan zoeken.

De meeste gebruikte methode bij zomereczeem is de volgende:

  • Was het paard elke 1-2 weken met Prob shampoo. Laat de shampoo circa 25 minuten intrekken. Na de 25 minuten de shampoo goed uitspoelen. Het kan zijn dat er de eerste keren veel roos te zien is bij het paard wat moeilijk weg te spoelen is. Wanneer de vacht opgedroogd is kan de roos makkelijk weggebortsteld worden.
  • Daarna dagelijks, in ieder geval de manen en staartaanzet, bedruppelen met Prob Olja. Deze olie is extreem vloeibaar en verspreid zich daardoor heel makkelijk over de huid tussen de manen en de staart. Mede hierdoor is het zo effectief. Het komt werkelijk overal en heeft daarom een voorsprong op andere sprays oid. Daarnaast bevat het een terugvettende alcohol wat een verkoelend effect geeft bij het paard. Hierdoor neemt de jeuk vrijwel direct af.
  • Naar gelang de hoeveelheid aanwezige plaaginsecten kan er daarnaast nog dagelijks met prob Deo gespoten worden over het paard. Dit is de effectieve anti vliegen- en muggenspray van Prob wat het effect van de shampoo en Olja versterkt.
  • Wanneer er al grote open plekken zijn ontstaan door het scheuren is het verstandig om die plekken elke dag 1x in te smeren met Prob supercream. Dat zorgt voor extra snel herstel door het hoge gehalte aan aloe vera en dennenteer.

Speciaal voor paarden met zomereczeem hebben we een totaal PROB paketten gemaakt met korting.

Belangrijk: Voorkomen is beter dan genezen. Het is vele malen makkelijker om te voorkomen dat paarden zomereczeem krijgen dan paarden, die in de loop van het seizoen zomereczeem hebben opgelopen, weer te laten herstellen. Maw probeer voor aanvang van het zomereczeem seizoen al te beginnen met de bovenstaande behandeling. Dan zal de geur van het paard bij de aanvang van het seizoen al veranderd zijn en wordt de kans op grote problemen ernstig verkleind.

Wat maakt Prob zo speciaal?

Prob heeft verschillende produkten die afzonderlijke en tegelijk gebruikt kunnen worden.

Prob Olja is een revolutionair product dat speciaal is ontwikkeld om paarden met onder andere zomereczeem te helpen. Met zijn unieke formule op basis van natuurlijke ingrediënten, biedt Prob Olja verlichting van jeuk, ontsteking en andere symptomen die gepaard gaan met zomereczeem.

Met Prob produkten kun je je paard effectief behandelen en toekomstige blootstelling aan bijtende muggen zoveel als mogelijk voorkomen. Het ondersteunt de huidgezondheid en versterkt het afweersysteem van je paard, waardoor het beter bestand is tegen allergische reacties.

Het bevat een unieke combinatie van krachtige natuurlijke ingrediënten, waaronder oliën en extracten die bekend staan om hun verzachtende en kalmerende eigenschappen. Deze zorgvuldig geselecteerde ingrediënten werken samen om de huid te voeden, te hydrateren en te beschermen, waardoor je paard zich comfortabeler voelt en de symptomen van zomereczeem verminderen. De Prob produkten zijn veilig en daarom ook te gebruiken bij drachtige dieren en jonge dieren (veulens).

Voor en na Foto's behandeling paard met zomereczeem met de Prob produkten

zomereczeem paard

 Bovenstaande foto is gemaakt voordat gestart is met het behandelen van de zomereczeem met de Prob produkten. Duidelijk is de kale schuurplek te zien op de staart.

zomereczeem paard

 Dit is een week na de start van de behandeling met de Prob produkten en is er al weer haargroei te zien op de staart.

zomereczeem paard na de behandeling

 Dit was 3 weken na de het begin van de behandeling met de Prob produkten. Hierna is de behandeling afgebouwd. 

Met de Prob produkten kan je de impact van zomereczeem op het welzijn van je paard sterk verminderen. Bestel vandaag nog de Prob produkten en geef je paard de verlichting en bescherming die het verdient.

 

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
zomereczeem paard