• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijze

Grondwerk oefening paard na Osteopathie Chiropractie behandeling

De grondwerk oefening die in de onderstaande video te zien is, is uitermate geschikt om toe te passen na onze unieke Osteopathie en Chiropractie behandeling van uw paard.

Belast uw paard tot 3 dagen na de behandeling niet. Geef uw paard in die 3 dagen zoveel als mogelijk vrije beweging zoals bv in de wei en/of paddock. Op die manier kan uw paard zijn/haar eigen beweging bepalen en wennen aan zijn/haar blokkade vrije lichaam. Wel is het raadzaam die 3 dagen het paard elke dag 15 minuten aan de lijn te laten stappen op het rechte eind (dus niet longeren). Hierdoor komt de bloeddoorstroming goed op gang zodat de bij de behandeling vrijgekomen afvalstoffen (verzuring) sneller kunnen worden afgevoerd.

Na 3 dagen kunt u rustig beginnen met het oppakken van bovenstaande grondwerk oefening. Door het uitvoeren van deze oefening, tezamen met uw paard, zorgt u er voor dat uw paard de spieren, pezen, banden etc (die verkort zijn geraakt door de blokkades) in zijn/haar lichaam weer soepel en sterk maakt. Meer uitleg hierover vindt op de pagina: Tips na de osteopathie behandeling van uw paard.

Tevens worden met de oefening bepaalde aangeleerde bewegingspatronen van uw paard, nav de inmiddels weggenomen blokkades, ten goede veranderd. Maw uw paard leert zijn/haar lichaam weer op een correcte manier gebruiken. 

Het uiteindelijk doel is om de zijwaartse overstap oefening 10 minuten te kunnen volhouden naar elke kant. Maw 10 minuten vanaf de linkerzijde en 10 minuten vanaf de rechterzijde. Het neemt doorgaans 6-8 weken in beslag eer het paard dat lichamelijk aan kan. Daarna is het paard maximaal soepel en in conditie en weer in staat om bereden te worden. Voordelen hiervan zijn dat uw paard veel beter in staat is om u als ruiter te dragen en de hem/haar gegeven rijtechnische opdrachten beter te kunnen volbrengen. Daarnaast is een sterk en soepel paardenlichaam minder vatbaar voor het oplopen van blessures en blokkades. Indien u eerder gaat rijden dan dat het paard in staat is de oefening 20 minuten vol te houden is de kans groot dat het weer vast gaat zitten in de oude blokkades omdat het lichaam nog niet voldoende hersteld is van de gevonden blokkades.

Bouw de oefening langzaam op. Elke goede stap van het paard is winst. Probeer het paard mooi in te laten buigen en luister naar uw paard. Overtrain uw paard niet. Een paard wat nog niet lenig en sterk is zal in het begin moeite hebben met de oefening en er ook zeker spierpijn van oplopen. Dus bouw het rustig op en neem daar 6-8 weken de tijd voor om uw einddoel te bereiken.

Mocht uw paard onverhoopt verzet geven tijdens de oefening dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen om tezamen te achterhalen wat er aan de hand is. 

Berijdt uw paard niet eerder dan dat uw paard de oefening 20 minuten goed kan volhouden (Zie verdere uitleg daarover: Tips na de osteopathie behandeling van uw paard).

Wanneer u het eind niveau bereikt heeft is het advies om dat niveau bij te houden. Door regelmatig de oefening te blijven doen, naast het rijden, zal het paard maximaal fit blijven. De oefening is verder een prima opwarming voor wanneer u gaat rijden.

Tips bij de training:

Voor het paard is het het makkelijkst om aan te oefening te beginnen als het al loopt (dus niet vanuit stilstand direct te laten overstappen). Begin, zoals te zien op het  onderstaande filmpje, parallel aan de omheining en beweeg het paard daarna al lopend vloeiend naar de omheining toe. Duw het paard vervolgens zijwaarts weg (drukpunt achter de elleboog) en het paard zal dan doorgaans uit zichzelf al gaan overstappen. 

Wanneer het paard de achterbenen er niet voldoende onder zet kunt u het been aantikken met een zweepje. Het paard zal dan het been er in een reflex verder gaan onderzetten.

Zorg dat het paard een hoek heeft van 45 graden tov de bakrand. Op die manier gebruikt het paard zijn rug optimaal. 

 

Daarnaast is het heel belangrijk om de core stability en de proprioceptie van uw paard te trainen. Hoe u dat kunt doen leest u op de pagina: Video's + uitleg core stability en proprioceptie training paard

Meer tips over hoe u uw paard na de Osteopathie behandeling weer zsm fit kan krijgen kunt u vinden op de pagina: tips na Osteopathie behandeling paard.

Voor verdere informatie over onze unieke Osteopathie en Chiropractie behandeling voor paarden kunt u verder lezen op onze algemene Osteopathie en Chiropractie paarden pagina.

Indien u gelijk een afspraak wilt maken om uw paard met onze unieke Osteopathie en Chiropractie te laten behandelen kunt u terecht op onze pagina: Direct afspraak maken  . 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Osteopaat Chiropractor paarden