• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Video's + uitleg core stability en proprioceptie training paard

Een paard heeft veel verschillende spieren in zijn lichaam. De spieren dienen op 2 verschillende manieren getraint te worden. Het 1 kan niet zonder het ander. De houdingsspieren zijn vooral belangrijk voor het dragend vermogen wat een paard nodig heeft om een ruiter te kunnen dragen en zichzelf overeind te houden. Hoe je die kan trainen is te zien in de video: training dragend vermogen paard. De kleine spiertjes die vlak tegen het skelet aan zitten zorgen voor de stabiliteit in het lichaam. Indien die kleine spiertjes te weinig getraind worden zal het paard instabiel worden. Daardoor kan het paard minder goed zijn evenwicht houden en bv eerder zijn rug vast zetten om maar voldoende stabiliteit te verkijgen. Dat dit slecht is voor de rug spreekt voor zich.

Daarnaast is het belangrijk om de proprioceptie te trainen. Proprioceptie is het bewustzijn van de hersenen waar een lichaamsdeel zich in de ruimte bevindt. Een paard zonder goede proprioceptie zal dus bv eerder struikelen omdat het paard geen goed besef heeft van waar zijn benen zijn.

De proprioceptie en de core stability train je door met het evenwicht van het paard bezig te zijn en daarvoor zijn verschillende oefeningen mogelijk. 1 van de manieren is het plaatsen van een paard op zogenaamde balance pads. De pads zijn van een zacht materiaal gemaakt waardoor het paard zal gaan zoeken naar zijn evenwicht. Tevens traint het de proprioceptie daar het paard leert voelen wat er onder zijn hoeven gebeurt.

Veel paarden worden helemaal zen van deze oefening. Het lichaam voelt namelijk ontspannen aan als de balans gevonden is. Dat is heel duidelijk te zien in onderstaande  video. Bij het trainen met de balance pads kan je veel verschillende opties gebruiken: Alleen onder de voorbenen;alleen onder de achterbenen; diagonaal erop zetten; rondom op balance pads zetten.

Het paard op de onderstaande video laat heel goed zien hoeveel het lichaam moet werken om het evenwicht te hervinden wanneer het op balance pads wordt neergezet. Je ziet het hele lichaam bij momenten bijna dronken heen en weer bewegen. Een perfect voorbeeld van een paard dat heel efficient zijn core stability en proprioceptie aan het trainen is. 

Uiteraard kan je tzt het paard met 4 benen tegelijk op de balance pads zetten.

 

De proprioceptie en de core stability is ook te trainen door het plaatsen van een aantal balken achter elkaar. De balken afwisselend hoog (niet hoger dan de carpus van het paard!!), laag, dicht bij elkaar en verder van elkaar af neer leggen.

Omdat de hoogte van de balken en de tussenafstand dan steeds varieert moet het paard bij elke stap heel goed nadenken waar hij zijn voeten neerzet. Naast het trainen van de core stability dus uitermate geschikt om ook de proprioceptie te trainen. Train kwa tempo zo langzaam mogelijk. Hoe langzamer de bewegingen van uw paard des te effectiever is de oefening.

Op deze video is een Tinker te zien van Tinkerhoeve de Klencke uit Oosterhesselen. Bij onze behandeling bleek dat zij een slechte core stability en proprioceptie had. Ze struikelde overal over (soms tot bijna vallen aan toe). Daarop zijn de medewerkers van Tinkerhoeve de Klencke hard met haar gaan trainen om de core stability en proprioceptie te gaan verbeteren.

In de navolgende video is te zien hoe ze eerst struikelend over de balken liep:

 Na veel trainen loopt ze er inmiddels zo over:

 

De mogelijkheden zijn oneindig kwa te verzinnen evenwichts- en balance oefeningen. Andere opties zijn bv allemaal autobanden neerleggen, zonder velg, en uw paard in en uit de auto banden laten stappen of balken als mikado neergooien en uw paard er tussendoor laten lopen. Geef uw fantasie de vrije loop. Het zal uw paard geestelijk uitdagen en daarnaast houdt u de core stability en proprioceptie van uw paard getraind. 

Andere oefeningen voor uw paard kunt u vinden op: Oefening dragend vermogen paard

Mocht u meer willen weten over onze unieke behandelmethode voor paarden dan kunt u verder kijken op: Behandeling paarden

Of wilt u gelijk een afspraak maken voor een behandeling van uw paard: afspraak maken 

 

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl