• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
  • Unieke behandelwijzen

Lage rugpijn zwanger

Veel zwangere vrouwen krijgen in de loop van hun zwangerschap te maken met lage rugpijn. Meestal verdwijnt die lage rugpijn na de zwangerschap vanzelf. Echter wat is er voor die tijd aan te doen en waar moet je op letten?

Door de zwangerschap krijgt het lichaam steeds meer gewicht mee te dragen. Daarnaast zitten de banden van de baarmoeder aan de rug vast wat voor een extra trekkracht aan de rug zorgt. Je ziet daarom ook vaak zwangere vrouwen met een holle rug lopen. Dat daar lage rugpijn uit kan ontstaan is meer dan logisch. In dit geval spreken we van spierpijn. De spieren in de onderrug kunnen het extra gewicht niet aan en gaan (veel) pijn doen.

Andere oorzaken van lage rugpijn bij zwangerschap

Het kan ook zijn dat er andere oorzaken zijn van uw lage rugpijn. Het komt ook nog wel eens voor dat er een zenuw bekneld komt te zitten. Vaak is dat de Ischias zenuw die loopt vanaf de onderrug naar de voeten (zie: Wat is Ischias?). Zenuwpijn kenmerkt zich door een uitstralende pijn vanaf de onderrug/bil tot soms aan de voet(en) toe. Daarnaast houden veel vrouwen ook extra vocht vast tijdens de zwangerschap waardoor zenuwen in de knel kunnen komen.

Ook zou er bij pijn in de onderrug sprake kunnen zijn van blaasontsteking. Heeft u een branderig gevoel bij het plassen en moet u meer dan normaal naar het toilet? Laat de huisarts uw urine controleren en indien er sprake is van blaasontsteking dan is dat met een klein kuurtje snel verholpen.

Een andere oorzaak is een probleem met het SI gewricht. De overgang van het staartbeentje naar het bekken. Tijdens de zwangerschap komt daar meer beweging in dan normaal en dat kan problemen geven.

Wat te doen bij lage rugpijn tijdens de zwangerschap?

Allereerst is het het belangrijkst om te achterhalen waar uw lage rugpijn vandaan komt. Laat dit onderzoeken door uw (huis)arts. Als de lage rugpijn ontstaat door een te hoge basisspanning van de spieren in de onderrug, Ischias of niet goed bewegende gewrichten dan kan dat vaak binnen enkele behandelingen verholpen worden.

Belangrijk hierbij is dat niet elke therapeut ervaring heeft met de behandeling van zwangere vrouwen met lage rugpijn. Daar een zwangere vrouw doorgaans niet meer op haar buik kan liggen zal de behandeling meestal plaats vinden als de patient op haar zij ligt. Voor een ervaren therapeut is de behandeling van lage rugpijn, als de patient op haar zij ligt, geen enkel probleem.

Als u benieuwd bent hoe wij u snel van uw klachten af kunnen helpen kunt u verder lezen op de pagina's: behandeling Ischias en behandeling lage rugpijn.

Voor algemene tips en specifieke tips om uw lage rugpijn zsm onder controle te krijgen hebben we enkele tips op een rijtje gezet.

Ook kunt u gelijk een afspraak maken om u te laten behandelen of contact met ons opnemen voor het stellen van vragen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl
Ronald Heistek Manueel therapeut