• Ook afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk
 • Unieke behandelwijzen

Tips na de behandeling Hielspoor

Er zijn enkele specifieke tips die u kunt gebruiken na uw behandeling als u last van Hielspoor heeft.

 • Warmte zal de pezen onder uw voet ontspannen en kan er tevens voor zorgen dat de pijn afneemt. Een makkelijke en voordelige manier is om bv in de avond op de bank uw voeten in een afwasteil te zetten gevuld met warm water of op een warme kruik te zetten.
 • Een andere manier is het vullen van een fles met warm water. Ga op een stoel oid zitten en leg die fles op de grond. Ze uw voet op de fles en rol de fles rustig onder uw voet heen en weer. De warmte zal zorgen voor ontspanning van de pezen en het heen en weer rollen geeft een lichte massage aan de pezen onder de voet.
 • Voer de specifieke rekoefeningen voor hielspoor klachten consequent uit. Zie de pagina Hielspoor oefeningen tevens voorzien van een video.
 • Blijf bewegen maar op geleide van de pijn en probeer in het begin van het genezingsproces te grote schokken te voorkomen op de voet. Dus liever wandelen dan hardlopen.
 • Drink elke dag voldoende vocht. Minimaal 2 liter water en/of thee en bij warm weer nog meer. Als er te weinig gedronken wordt dan zal het herstel veel moeizamer gaan.
 • Overgewicht zal het herstel van uw Hielspoor blessure enorm vertragen en in enkele gevallen zelfs onmogelijk maken. Probeer daarom, indien van toepassing, zsm af te vallen. Probleem is wel dat sporten moeilijk zal gaan ivm de aanwezige pijn onder de voet en zware sportbelasting het genezingsproces ook zal vertragen. Een betere oplossing is het gaan beperken van de suiker opname. Het teveel binnen krijgen van suiker is oorzaak 1 van overgewicht. Helaas zit bijna overal suiker in dus kijk zeer kritisch naar uw eigen eetgewoontes. Vaak is het laten staan van het koekje bij de thee, geen suiker meer in de koffie, vleeswaren op het brood ipv hagelslag enz enz al een hele grote stap in de goede richting.
 • De betrokken spieren en pezen bij uw Hielspoor klachten moeten weer herstellen (opbouwen). Dat kunnen ze alleen als ze genoeg bouwstoffen binnen krijgen. Die bouwstof is eiwit. Zorg dus dat u genoeg eiwit binnen krijgt. Verdeel de eiwit inname over de dag. Een gemiddeld persoon heeft 1.0 gr eiwit/dag/kilogram lichaamsgewicht nodig. Een sporter of iemand met een lichamelijk beroep meer. Dit kan dan zelfs oplopen naar 1,7 gr eiwit/dag/kg lichaamsgewicht. De meeste mensen blijken per dag te weinig eiwit binnen te krijgen wat direct een negatieve invloed heeft op het herstel en opbouw van spieren en pezen. Eiwitten komen oa voor in vlees, eieren en zuivel. In magere Franse kwark en skyr zitten doorgaans de meeste eiwitten en is nog voordelig ook. Voor vegetariers wordt circa 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag geadviseerd. 
 • Mocht het u onverhoopt niet lukken om voldoende eiwit per dag, via uw voeding, binnen te krijgen dan kunt u overwegen om elke dag een of meerdere eiwitshake(s) te nemen. Een goed en betrouwbaar merk voor eiwitshakes is het bedrijf "Body en Fitshop". De door hun geleverde "whey perfection" eiwit poeder komt in veel testen als beste eiwitshake uit de bus. Niet alleen kwa kwaliteit alsmede ook kwa prijsstelling. 
 • Voor mensen die lactose intolerant zijn kan eiwit poeder gemaakt van eieren een uitkomst zijn. Bent u vegetarier dan is er ook plantaardig eiwit te koop. Wel is het dan verstandig dit dan samen te nemen met zogenaamd BCAA. Dit is om de opneembaarheid te bevorderen van de plantaardige eiwitten.
 • Als de spieren en pezen in uw onderbeen en voet gespannen blijven, ondanks de behandeling en het opvolgen van bovenstaande tips, kan het zijn dat er in uw lichaam een tekort is aan een bepaald mineraal. Dat is met een simpele, bij de huisarts aan te vragen, bloedtest te onderzoeken. Als er uit die test blijkt dat er een mineralen tekort is kan de huisarts dat gericht aanvullen met bepaalde supplementen. Veelal zien we dan dat de spanning in de spieren en pezen ook afneemt.
 • Een andere rede dat spieren en pezen gespannen kunnen blijven, ondanks veel rekken en het naleven van bovenstaande tips, kan medicijn gebruik zijn. Leest u dan, als u medicijnen gebruikt, de bijsluiter eens goed door. Staat er in de bijsluiter dat het gebruikte medicijn bv spierzwakte en/of gespannen spieren kan opleveren dan is het raadzaam eens met uw arts te overleggen of u het bewuste medicijn nog moet blijven slikken danwel of er een vervangend medicijn voor handen is zonder bijwerking  op de spieren.
 • Wanneer de pijn in de voet verdwenen is kunt u weer meer gaan sporten cq bewegen. Neem hier echter de tijd voor. Bouw uw lichamelijke inspanning rustig op zodat de betrokken pezen en spieren weer rustig kunnen wennen aan zwaardere belastingen. Wanneer u te snel, te zwaar en te lang gaat sporten, zonder het lichaam de kans te geven er aan te wennen, is de kans heel groot dat uw klachten weer terugkomen.
 • Om herhaling van uw klachten in de toekomst te voorkomen kan het raadzaam om uw voeten en benen een aantal keren per jaar (preventief) te laten behandelen. Of dit wel niet nodig is, is afhankelijk van veel factoren zoals: Hoe vaak sport u, heeft u een zware lichamelijke baan, bent u gevoelig voor blessures, de leeftijd enz enz. Overleg dit met uw therapeut.

 

Meer algemene tips om uw klachten te helpen verlichten staan beschreven op de pagina: Algemene tips na de behandeling.

Op de pagina Hielspoor behandeling kunt u vinden hoe wij uw Hielspoor klachten snel en doeltreffend aanpakken.

Ook kunt u gelijk een afspraak maken om uw Hielspoor te laten behandelen.

Afspraak maken
Contact opnemen
06-37009839

Heistek manuele- en hersteltherapie
Mussel a Kanaal Oostzijde 9
9584 TD Mussel (Groningen)
info@heistek-mht.nl